Setle teamfoto 01

Limburgse tool vindt grote klant voor doorbraak

Setle, de Limburgse tool om de kost voor de renovatie van een woning te berekenen, zal voortaan gratis worden aangeboden door de grote vastgoedgroep Dewaele (Immo Beenders, RZK, Immo Groep 5, etc.). Voor het team van Thibaut Nivelles is het een belangrijke doorbraak naar een nationaal marktbereik.

Sinds 1 januari geldt een algemene renovatieplicht op energieverslindende woningen. Bij de aankoop van een huis of appartement is het dus belangrijk om te weten welke investering nodig is om in orde te zijn met de energienormen. Vastgoedgroep Dewaele, één van de marktleiders in België, wil voorkomen dat klanten na hun aankoop voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom gaan ze de tool van Setle, waarmee de precieze kostprijs van alle renovatiewerken kan berekend worden, gratis aanbieden.

“Vroeger werd de kostprijs van een woning vooral bepaald door locatie, locatie en locatie”, zegt Sofie Spriet, CEO van Dewaele. “Vandaag is de energieprestatie minstens even belangrijk. Dat was al zo door de klimaatverandering en de gestegen energiekosten, maar de recent ingevoerde renovatieplicht heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Als koper van een niet-energiezuinige woning moet je binnen een periode van vijf jaar minstens een label D halen. En dat kost uiteraard geld. Hoeveel? Dat kan je berekenen via de renovatietool van Setle.”

Concreet worden alle parameters van een woning ingevoerd in een computerprogramma, gaande van de oppervlakte over het aantal ramen tot het aantal stopcontacten op elke slaapkamer. Daarna kunnen kandidaat-kopers een hele renovatie simuleren. Nieuwe ramen? De muren isoleren? De simulatie focust in de eerste plaats op energetische renovaties, maar houdt ook rekening met de afwerking. Een houten parketvloer heeft nu eenmaal een ander prijskaartje dan een vinylvloer, dus kan de koper zijn renovatie ook afstemmen op zijn budget. Ook algemene verfraaiingswerken zijn in de tool opgenomen, want dat neemt nog steeds het grootste deel van het budget in beslag. Van het verbouwbudget gaat gemiddeld 40% naar energetische maatregelen…

“Omdat aan de berekening ook een uitgebreid lastenboek is verbonden, waarin de totaalrenovatie tot in detail beschreven staat, aanvaarden grootbanken als KBC ze bij de aanvraag van een renovatiekrediet”, weet Thibaut Nivelles van Setle. “Dat bespaart de kandidaat-koper heel wat rompslomp. Want begin er maar aan om van elk werk een duidelijke offerte op maat aan te vragen. Met onze tool kunnen we in enkele muisklikken een volledig dossier samenstellen.”

Voor Setle is het belangrijk dat een grote speler als Dewaele met hun systeem gaat werken. “Dewaele beseft dat een makelaar vooral advies op maat moet geven. Het aanbieden van een gratis renovatierapport is dan ook een extra service die zeker zal gewaardeerd worden.”