Picture1 Vader Marc (80) en zoon Peter Pelfrene (55) zetten de familiezaak na 77 jaar stop. Foto dkr

Familiezaak in verf en decoratie sluit na 77 jaar de deuren

DEINZE - Een monument van Deinze verdwijnt. De familie Pelfrene trekt na 77 jaar de stekker uit haar verf- en decoratiewinkel. Zoon Peter (55) blijft zijn activiteiten als schilder wel verderzetten. “Kleine winkels kunnen niet concurreren met de prijzen van groten”, zegt hij. “Het is spijtig, maar dat geldt voor alle sectoren.”

Met lichte weemoed stoppen vader Marc (80) en zoon Peter hun verf- en decoratiewinkel aan de Gaversesteenweg in Deinze. Bijna 80 jaar geleden werd het winkeltje uit de grond gestampt door wijlen Armand, nabij de huidige velden van Sparta Petegem. De miserie van de Tweede Wereldoorlog was net achter de rug en met goede moed opende de man een winkel om zijn gezin een beter leven te schenken.

Zoon Marc werd al snel meegetrokken in het bedrijf. Sinds zijn 16de al is hij er aan de slag. “Congé, dat kende mijn pa niet”, zegt hij. “Eén week per jaar, tussen kerst en nieuwjaar. Vandaag is dat anders. Nu nemen we twee weken congé.” (lacht)

De zaak groeide uit tot een vaste waarde in de stad. Na een passage in de buurt van het huidige Driespoort shoppingcentrum, werd de zaak gevestigd aan de Gaversesteenweg. “We wilden voldoende parking hebben en ver genoeg liggen van de verkeerslichten.”

“Schilderen is mijn echte passie”

Ook kleinzoon Peter rolde al vroeg in het vak. “Op mijn 14de heb ik leren schilderen”, zegt hij. “Mijn vader joeg mij niet op, zolang het resultaat goed was. Dat blijft ook nu mijn ingesteldheid. Ik druk klanten altijd op het hart hoe belangrijk het is om je muur op te schuren en af te wassen. Anders krijg je geen hechting. Ik durf zelfs zeggen dat je voorbereiding er meer toe doet dan de kwaliteit van je verf.”

“De winkel openhouden vind ik fijn, maar schilderen is mijn échte passie”, gaat Peter verder. “Daarom bleef vooral mijn pa de winkel doen. Mijn werk als schilder zet ik wel voort. Ik zit nu nog even thuis met een hernia, maar aan opdrachten geen gebrek.”

Uitverkoop

“Al die jaren deed ik ’s ochtends altijd hetzelfde: de rolluiken omhoog en de winkel open”, zegt Marc. “De babbeltjes met de klanten ga ik echt wel missen. Maar als de gezondheid wat meezit, hoop ik nog te genieten van mijn pensioen. We danken iedereen die al die jaren zoveel vertrouwen in ons heeft gehad.”

De huidige stock van de winkel – gaande van verf tot decoratieobjecten – gaat in uitverkoop. Of de winkelruimte voortaan een nieuwe bestemming krijgt? “Niet meteen, waarschijnlijk zal ik het als opslagruimte gebruiken”, besluit Peter.