Het dossier van het ultramoderne onderzoekscentrum Einsteintelescoop kent u inmiddels. In 2025 zal worden beslist of het megaproject al dan niet naar het drielandenpunt komt, goed voor een investering van 2 miljard en 1.500 jobs. Om ‘ons’ kandidaatsdossier kracht bij te zetten, worden alle zeilen bijgezet in de ontwikkeling van baanbrekende technologie. Zo ook de toepassing van het Diepenbeekse bedrijf Vamac, dat samen met de Nederlandse bedrijven SAC en M3 Engineering, nieuwe apparatuur gaat maken om nauwkeurig stofdeeltjes te meten in de vacuümkamers van de Einsteintelescoop. Dat is cruciaal om trillingen te vermijden. Maar niet simpel, omdat de metingen moeten gebeuren in vacuümruimtes die gekoeld worden tot -260°C…
Maar Vamac gaat ervoor, en wil zo een graantje meepikken van de grote investeringen die op til zijn. Mocht het order van de telescoop toch tegenvallen, is er geen man overboord voor het bedrijf van Marc Valkeneers. De Diepenbeekse uitvinding kan immers ook voor andere toepassingen naar de wereldmarkt worden gebracht. De precieze meting van stofdeeltjes is bijvoorbeeld ook in cleanrooms belangrijk.
“Het gaat wel degelijk om een baanbrekende innovatie binnen een belangrijke hoogtechnologische sector”, weet Tom Vandeput, voorzitter van POM Limburg, dat het dossier van de Einsteintelescoop ondersteunt. “Na onder meer Aperam, Calculus en Agrippa is dit het achtste bedrijf uit onze regio dat in dit verband zijn diensten aanbiedt. Zo wordt ons dossier niet alleen sterker, maar krijgt Limburg ook een stevige innovatieboost.”