Meer dan 35.000 Limburgers zijn langdurig ziek, zo blijkt uit de cijfers. “Dit stelt werkgevers in onze provincie voor grote uitdagingen, zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt”, aldus het duo van Voka Limburg. “Naast de uitdagingen rond tijdelijke vervangingen, komt de uitval ook met een kostprijs: in een onderneming met 100 werknemers bedraagt dit gemiddeld 110.000 euro per jaar. Daar komen nog de indirecte kosten bij voor productiviteitsverlies en het missen van groeikansen. Ook voor de samenleving is het ziekteverzuim duur, want iemand moet de uitkeringen en medische kosten betalen.”
Voka Limburg wil een voortrekker zijn om dit probleem aan te pakken en lanceert daarom de praktische Vokawijzer. “Met deze gids reiken wij ondernemingen in Limburg handvaten aan om aan de slag te gaan met ziekteverzuim”, zeggen De Raeve en Leten. “Een totaal gezondheidsbeleid dat focust op re-integratie én preventie, is het beste medicijn tegen ziekteverzuim. Want een gezonde werknemer die niet ziek, blijft aan de slag en hoef je niet te re-integreren.”
Het is niet de eerste keer dat Voka Limburg op deze nagel klopt. “Klopt. Vorig jaar hebben we samen met de socialistische mutualiteit Solidaris het initiatief genomen om arbeidsongeschikten op een duurzame manier te begeleiden. We verwachten binnenkort de eerste concrete dossiers van potentiële kandidaten te kunnen koppelen aan de betrokken bedrijven in dit verhaal.”
Bijkomend lanceert Voka een praktische gids. “In deze Vokawijzer geven wij ondernemingen een praktische leidraad over hoe ze een integraal beleid kunnen uitstippelen rond preventie, ziekteverzuim en re-integratie”, stelt Jonas De Raeve. “Het uitgangspunt is ziektepreventie. Het klinkt namelijk evident: iemand die niet ziek wordt, blijft aan de slag en hoef je niet te re-integreren. Een goed preventiebeleid zet in op het welzijn van zowel individuele werknemers als de algemene werkcontext. Het is de beste investering die een bedrijf kan doen. Daarbij staat verbinding met en tussen de medewerkers centraal.”