Met een mooie, technische bagage als digitale architect werkt Erik Lenaerts als businesscoach. Die hoofdjob combineert hij voortaan met het openhouden van zijn koffiebar. “De liefde voor de koffie en de koffiewereld is zo’n tien jaar geleden ontstaan. Ik ging toen als vrijwilliger-barista aan de slag in een koffiebar in Antwerpen.”
“Toen ik enkele jaren geleden naar Lier verhuisde, wilde ik de latte-art blijven oefenen: de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino of koffie latte. Ik nodigde via een bord aan mijn voorgevel voorbijgangers uit om een gratis koffie te komen drinken. Enige voorwaarde was dat ik eerst mocht oefenen om een tekening te maken.”
Micro-roasters
“Ondertussen wonen we in de Berlarij en tijdens de autoloze zondag verkocht ik hier voor de aardigheid koffie. Dat leidde uiteindelijk tot de opening van Castles & Coffee. Dit is niet zomaar een koffiebar, maar een specialty koffiebar”, vertelt Erik.
“Dat betekent dat de koffie die ik hier schenk helemaal in orde is: ethisch, ecologisch en korte logistiek, zonder grote tussenbedrijven dus. Ik koop mijn bonen met andere woorden bij micro-roasters of kleine branderijen die ik zelf uitkies nadat ik ze eerst uitgebreid geïnterviewd heb. Op geen enkele boon die ik hier heb, plakt miserie.” De barista is ook van plan om later dit jaar een eigen brandingrecept uit te brengen.
Erik combineert het openhouden van de koffiebar met zijn voltijdse job als businesscoach. De koffiebar is daarom alleen op zaterdag en de eerste zondag van de maand open.