Filmfestival Oostende Craeymeersch Peter

Peter Craeymeersch maakt van Filmfestival Oostende een cultureel bedrijf met een grote C

OOSTENDE - Om een klassiek adagio te gebruiken: 'Ondernemen, het zit ons in het bloed'. Dat gezegde geldt alvast ook voor Peter Craeymeersch, de sterke man achter het Filmfestival Oostende dat eind deze week van start gaat. Op vijftien jaar tijd wist hij van het klein en niet ernstig genomen filmfestival van destijds, een heuse blockbuster te maken. Het kleine lelijke eendje werd een fiere zwaan. Een cultureel bedrijf met een grote C.      

De start van het Filmfestival Oostende gaat terug tot in 2007. Ook toen al met Oostendenaar Peter Craeymeersch als bezieler en drijvende kracht. “Naar de eerste editie kwamen er zo’n 10.000 man afgezakt”, herinnert Craeymeersch zich. “We gewaagden toen ook al van een succes. Maar alles is relatief: voor deze editie – de eerste wintereditie by the way, rekenen we op zo’n 35.000 à 40.000 bezoekers en ruim honderd special guests uit de filmwereld. Filmmaker Dominique Deruddere, filmdiva Geraldine Chaplin of onze eigen regisseur Lukas Dhont (Close, genomineerd voor een Oscar) om er maar enkele namen te noemen.”

Het Filmfestival Oostende spreidt zich straks uit over drie locaties (Casino, Kursaal, Grote Post) en zal de stad negen dagen lang met een soort van peliculekoorts opzadelen. “Noem ons maar een cultuurbedrijf”, stelt Peter Craeymeersch. “Straks zijn tot 130 medewerkers en vrijwilligers voltijds met het festival begaan. Ik heb als CEO een beetje van mijn passie voor film, een job kunnen maken. Het hele jaar door ben ik daar mee bezig. Organisatorisch maar ook programmatorisch, waarbij ik zelf een 150-tal ingezonden films bekijk en beoordeel op hun mérites. In totaal worden het hele jaar zo’n 300 films gescreend. Naast mezelf hebben we een selectieteam van een 50-tal mensen die ook met kennis van zaken kunnen oordelen. Om finaal een honderdtal producties te weerhouden. Dit jaar zijn daar liefst 73 premières bij, films die nooit eerder werden getoond in onze contreien. Van Dominique Deruddere, toch genomineerd geweest voor een Oscar, tonen we een retro perspectieve.”

CEO met twee petjes

Peter Craeymeersch zegt van zichzelf dat hij twee petjes op heeft: een artistiek petje en een zakelijk petje. “Het Filmfestival Oostende is een vzw met 15 bestuurders die allemaal ten persoonlijken titel rond de tafel zitten. Onder hen heel wat vooraanstaande namen uit het bedrijfsleven, met Joost Bert al geruime tijd als voorzitter. De Stad Oostende (Peter Craeymeersch leidt ook de Toeristische Dienst van de stad, nvdr) en het Audiovisueel Fonds Vlaanderen zijn onze directe partners in het verhaal. Daarnaast hebben we een hele batterij aan trouwe sponsors, die jaar na jaar met ons in zee gaan. In die kringen wordt de beleving maar ook de mogelijkheid om met klanten of medewerkers te netwerken, steeds meer naar waarde geschat. Het is heus geen toeval dat ons event jaar na jaar groeit. Maar er is ook meer. De filmindustrie tekent ook present, met filmmakers, filmproducten, filmdistributeurs of filmacteurs en actrices. Ze waarderen de mogelijkheid om elkaar informeel te ontmoeten, te leren van elkaar en waar het kan ook te broeden op nieuwe zakelijke projecten. Toetje op de taart zijn natuurlijk de Ensors voor de Vlaamse films, onze tegenhanger zeg maar van de Oscars in Hollywood.”

Steeds volgens Peter Craeymeersch werkt het Filmfestival Oostende met een budget van ruim 1 miljoen euro, zonder daar een concreet cijfer op te plakken. “Zeg maar dat 30 procent wordt afgedekt door subsidies en 70 procent door sponsoring, cateringactiviteiten en inkomgelden”, aldus de sterke man achter het kunstfestival. “Maar de grootste winst is misschien nog voor de stad zelf, die negen danig lang op oneindig veel publiciteit en een gedroomde marketingcampagne kan rekenen.”