Afbeelding1 Foto GJG

Plannen voor supermarkt, fastfoodzaak en petanquebanen langs Astridlaan in Geraardsbergen

GERAARDSBERGEN - Er is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van een supermarkt en fastfoodrestaurant langs de Astridlaan in Geraardsbergen. Op het terrein, gelegen aan het kruispunt van de Astridlaan met de Zonnebloemstraat, komen ook zes petanquebanen en een kantine. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 19 januari.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning betreft de bouw van twee handelspanden en petanquebanen. Concreet komt er een supermarkt die goed zou zijn voor een tewerkstelling van minstens vijftig personen. Het tweede handelsgebouw zal worden verhuurd aan een fastfoodzaak met een aparte drive-in. Op het hoogste gedeelte gelegen en in het recreatiegebied van de site worden zes petanquebanen aangelegd met een bijhorende kantine en terras.

Er komen op het terrein 36 parkeerplaatsen voor de leden van de petanqueclub. De overige 39 bovengrondse parkeerplaatsen zijn bestemd voor bezoekers van de supermarkt en fastfood. De parkeerzones worden uitgewerkt in waterdoorlatende verharding. Ondergronds zijn er nog eens 76 parkeerplaatsen. En er zijn 58 fietsstalplaatsen en een groenzone met struiken en bomen voorzien.

Extra verkeersdruk

Volgens de projectontwikkelaar kan de supermarkt ervoor zorgen dat “meer inwoners van Geraardsbergen in hun eigen gemeente blijven winkelen, wat een versterking van het kernwinkelgebied kan betekenen.” Anderzijds kunnen er wel vragen rijzen over de bijkomende verkeersdruk die het project kan veroorzaken voor de nu al verkeersintensieve Astridlaan.

Nog langs de Astridlaan had fastfoodketen McDonald’s eerder ook al plannen. Vorig jaar werd een aanvraag ingediend om een restaurant op te trekken. Het gaat om een onbebouwd bebost perceel op het terrein naast de Stadsweg tussen de Molenbeek en de voetweg langs het Go! Atheneum. Het schepencollege en nadien de provincie gaven groen licht, maar de vergunning is intussen geschorst na een klacht van het Milieufront Omer Wattez. McDonald’s liet na de schorsing van de aanvraag weten dat “het dossier verder intern wordt behandeld”.