Van Peteghem Kulak

Vincent Van Peteghem geeft tekst en uitleg bij zijn belastingshervoming

KORTRIJK - Voor een bomvolle KULAK-aula, lichtte minister van Financiën Vincent Van Peteghem woensdagavond zijn Masterplan toe om de belastingen te hervormen. De vele en vaak gedurfde veranderingen - ten goede, het moet gezegd - zullen volgens de minister budgetneutraal blijven. Wat in de voetbal niet lukte, lukt nu al jaren probleemloos op vlak van fiscaliteit: ons land is in OESO-verband wereldkampioen in het heffen van belastingen op burgers en bedrijven. Gezien het budgetneutraal karakter van de voorstellen, zal België die status dus vermoedelijk nog een tijdje aanhouden, merkte de eerste vraagsteller pienter op.       

Eén zaak staat vast: het ontbreekt Van Peteghem niet aan visie en durf te raken aan een instituut als de belastingen. Maar de minister zelf is overtuigd van zijn zaak: hij heeft nu al een brede consensus bereikt bij zowel de meerderheid als bij de oppositie, zo wist hij te melden. “Ik ben overtuigd dat de voorstellen die nu voorliggen in 2030 nog school zullen maken”, zei Van Peteghem.

De minister ging anderhalf uur en voor een zeer aandachtig publiek uitgebreid in op de materie. In zijn blauwdruk gaat Van Peteghem uit van een aantal moeilijk te betwisten premissen. Eén: wie vandaag werkt of kapitaal opbouwt, betaalt te veel belastingen. Twee: deze vorm van aanslagen  zijn fundamenteel oneerlijk. Drie: het huidige stelsel is niet meer van deze tijd omdat er maatschappelijk nu eenmaal zo veel veranderd is. Vier: de huidige regelgeving is zonder meer te complex. Op elke belastingsbrief figureren – raar maar waar – vandaag tot 839 verschillende codes. Wie zegt beter? Vijf: het belastingsregime is niet toekomstgericht, want zaken zoals duurzaamheid of gezondheid worden niet of in elk geval te weinig fiscaal beloond.

Eerlijk duurt het langst

Vanuit die vaststellingen wordt een nieuwe en eerlijker fiscale aanpak beloofd. Inkomsten uit arbeid worden lager belast (in principe met 5 procent minder dan voordien) en inkomsten uit vermogen moeten met één vast tarief worden belast. Een batterij aan nieuwe maatregelen moeten dit mogelijk maken. Om maar één voorbeeld te geven: de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheidsbijdrage – in 1994 ingevoerd door ene Jean-Luc Dehaene die er een tijdelijke budgetmaatregel in zag – wordt na bijna 30 jaar dan toch naar de prullenmand verwezen.

“Burgers moeten netto gewoon meer over houden, dat is dé doelstelling en dat zou maar eerlijk zijn ook”, orakelde Van Peteghem. “Ook bijklussen mag niet meer fiscaal gestraft worden. Tot 6.000 euro per jaar bijverdienen wordt in dat geval volledig vrijgesteld. Maar schijnzelfstandigen om fiscale redenen, zullen dan wel weer aangepakt worden.”

Vermogen opbouwen? Moet kunnen

Wat de belastingen op vermogen betreft, was Van Peteghem ook erg duidelijk: niet het vermogen zelf mag belast worden, enkel de inkomsten uit vermogen en dan nog aan een lager tarief dan nu. “Iedereen moet de kans krijgen om op een eerlijke wijze en zonder nodeloze aanslagen vermogen op te bouwen”, zei de minister in dit verband. Alvast op federaal niveau wensen wij in de toekomst geen belasting meer te heffen op een eigen woning.”

Een visie is er ook op de consumptiebelastingen. Nu zijn er drie tarieven, naargelang het product: 21, 12 of 6 procent. Die twee laatste tarieven zouden verdwijnen om plaats te maken voor een nieuw tarief van 9 procent. Maar Van Peteghem wees ook op het principe dat de vervuiler altijd zal betalen, fiscaal boeten zeg maar. Omgekeerd gaat de fiscus vriendelijker om met iedereen die meewerkt aan meer duurzaamheid, bijvoorbeeld in de bouw of bij de aankoop van wagens.

Groen licht van de blauwe Bouchez

Finaal ging de minister ook in op de belasting op bedrijven. KMO’s zouden in de toekomst het vennootschapstarief moeten zien dalen van 20 naar 15 procent en al wie onderneemt zal daar ook fiscaal voordeel bij halen, orakelde de minister. Er komt ook een bijzondere vrijstelling op meerwaarde als vennootschapsaandelen worden overgedragen.

“Die hele hervorming is gewoon een noodzaak, een must”, besloot Van Peteghem die denkt binnen de regering zijn slag thuis te halen. “Al die voorstellen zouden tien jaar terug nooit bespreekbaar zijn geweest. En kijk, zelfs MR-kopstuk Georges-Louis Bouchez had weinig of geen opmerkingen toen ik kwam aandraven met mijn plannen. Wat een opluchting was me dat zeg.”

 

 

suter