Picture1 Foto Chris Bosseloo

Innovatief melkveebedrijf maakt energie met eigen windmolen

SINT-LIEVENS-ESSE - Bij melkveebedrijf Bauwens-Muys in Sint-Lievens-Esse is de energiebehoefte groot door de automatisering in het bedrijf met melkrobots, een mestrobot, een koeborstel en ventilatoren. Peter Bauwens (49) installeerde daarom in oktober een eigen windmolen met een masthoogte van 15 meter en wieken van 8 meter. “Met deze energie laten we al onze machines draaien”, zegt hij.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1976 als varkensbedrijf. Dertig jaar geleden nam Peter de fakkel over en voerde een renovatie en modernisatie door tot melkveehouderij. Sindsdien blijft het bedrijf inzetten op innovatie, optimalisatie en hernieuwbare energie.

De invoering van robots die de klok rond koeien kunnen melken en de samenwerking met de Universiteit Gent zorgden voor een enorme stijging van de melkproductie tot maar liefst 1,2 miljoen liter melk per jaar. Voor het welzijn van de koeien werden ook vier grote ventilatoren geplaatst.

“Door grote automatisering van ons bedrijf is de energiebehoefte ook groot”, zegt Peter. “Daarom plaatsten we onze eigen windmolen met een masthoogte van 15 meter en wieken van 8 meter, de eerste in België. Met een opbrengst van 55.000 à 65.000 kWh per jaar wordt meer dan de helft van het energieverbruik gedekt.”

Gezondheid koeien

Naast de windmolen gaat Peter nog verder en denkt hij ook aan kleine dingen die een grote impact hebben. “We vervingen de TL-lampen door ledverlichting en gebruiken het koelwater van de melk als lauw drinkwater voor de koeien. Bovendien investeren we ook in preventieve zorg voor onze dieren”, gaat Peter verder.

“De gezondheid van onze koeien wordt gemonitord door een pedometer: te weinig stappen kan betekenen dat de koe ziek is terwijl een stijging van het aantal stappen kan duiden op een bronstige koe. We zetten ook extra in op klauwverzorging door middel van regelmatige klauwbaden waarbij ontsmetting en verzorging centraal staat.”