Nonno Foto: Tom Cornille

Nonno brengt ‘tiramisu voor onderweg’ naar Antwerpen

ANTWERPEN - Vlak voor de kerstperiode openden Thomas Sortino (36) en Emel Ben Hamou (33) Nonno Tiramisù op de Vlasmarkt. Op het eerste gezicht niet erg bijzonder, ware het niet dat het koppel een nieuw concept in de stad introduceert: tiramisu voor on the go, op te eten terwijl je Antwerpen ontdekt. Het Belgisch- Italiaans duo haalt daarmee een hip fenomeen vanuit de Eeuwige Stad naar de Koekenstad.

Emel en ik gaan regelmatig naar Roma. Bij elk bezoek passeren we even langs Pompi, een afhaalzaak gespecialiseerd in tiramisu. Hij verkoopt tiramisu die toeristen en locals kunnen opsmikkelen terwijl ze de stad ontdekken. “Toen we in maart vorig jaar vanuit de Eeuwige Stad terugkeerden naar huis, zaten we boordevol inspiratie en goesting om met het concept aan de slag te gaan”, begint oprichter Thomas Sortino zijn verhaal.

 

Thomas, zoon van een Siciliaanse vader, en zijn partner Emel zijn naar eigen zeggen echte foodlovers. “En vooral verzot op de Italiaanse keuken”, lacht Ben Hamou. Boft zij even: op zowat elk familiefeest van de Sortino’s maakte Thomas’ vader tiramisu. “Altijd erg geslaagd. Dit project is dan ook een ode aan zijn gerecht. De naam hebben we eveneens te danken aan mijn papa. Hij is ondertussen ook opa, nonno, van ons kindje.”

Il tiramisù di nonno

De tiramisu die Thomas en Emel aanbieden, vertrekt vanuit het klassieke recept van de Siciliaanse pater familias. “Maar daar blijft het niet bij. We experimenteren zelf verder met een heleboel extra’s. Let wel, niet met oreo’s of snickers, want we willen echt authentiek blijven. Denk eerder aan tiramisu met limoen, pistache en speculaas. De meest bijzondere? Dat is die met bier! Mensen schrikken er al snel van terug, totaal niet nodig”, roept Emel uit. “Ik lust geen bier, maar de tiramisu is heerlijk. Hij heeft een subtiele smaak, niet te straf. Een absolute aanrader.”

 

“Elke dag wordt de tiramisu vers bereid. We gebruiken heel wat producten die rechtstreeks uit Italië komen. Voor onze cannoli, een Siciliaans koekje gevuld met ricottaroom, kopen we dan weer verse ricotta van een boer uit La Louvière. We gaan voor niets minder dan hoge kwaliteit”, aldus Thomas.

Italiaanse temperaturen

Hoewel Nonno nog maar recent uit de startblokken schoot, broeden Emel en haar partner al op zomerse plannen. “Wanneer de temperaturen hier Italiaans aanvoelen, zullen we met een zomerkaart werken. Eentje zonder ijs, maar wel met granita en tiramisu met vers fruit. Bovendien komt er wellicht ook een terrasje, maar dat is voor later. Laat de klanten ons eerst maar eens ontdekken.”

Volg Nonno op Instagram.