Eva reggers

Stop op stijgende starters: curve na 10 jaar gebogen

Voor het eerst in 10 jaar zal het aantal startende ondernemingen in Limburg niet toenemen. Volgens een eerste raming van Unizo Limburg zullen er in 2022 9 procent minder Limburgse starters zijn dan in 2021. Een tendens die zich overal in het land doorzet.

2021 was met 9.194 Limburgse starters een zeer goed jaar. Dan zou het niet verrassend zijn dat er dit jaar een wat lichtere stijging is”, zegt Eva Reggers, bedrijfsadviseur van Unizo Limburg. “Maar wat we nu in Limburg zien, is een zeer sterke daling van 9% ten opzichte van 2021. Het aantal Limburgse starters bedraagt enkele dagen voor het jaareinde 8.369, maar liefst 825 eenheden minder. Daarmee blijven we nog 3,19% boven het niveau van het pre-coronajaar 2019. Alleen bij ons en in Vlaams Brabant duikt het aantal starters niet onder het niveau van 2019.”

En de redenen? “Met de coronacrisis die net achter ons ligt en de recente explosie van de energie-, grondstof- en loonkosten komt de daling van het aantal starters niet onverwacht”, weet Eva Reggers. “Daarnaast heeft ook de toenemende onzekerheid een negatieve impact. Het gedrag van de consumenten, bijvoorbeeld, wordt minder voorspelbaar, waardoor een correct businessplan schrijven extra moeilijk wordt.”

En nu? “Het blijft belangrijk dat de Limburgse starters met exta advies en begeleiding ondersteund worden”, aldus de adviseur van Unizo Limburg. “Niet in het minst omdat starters jaarlijks goed zijn voor de creatie van duizenden arbeidsplaatsen, voor zichzelf én voor velen die ze in toekomst zullen aanwerven. We moeten dus nauwlettend toezien dat onze startersmotor niet sputtert”, zo besluit Eva Reggers.