De fabriek in Mechelen produceert jaarlijks meer dan 100.000 ton chips. Kellogg’s, waar Pringles een dochteronderneming van is, streeft ernaar om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 45%. Daarom investeerde de fabriek 13,5 miljoen euro in een volledige nieuwe verbrandingsoven. Ze kreeg daar vorig jaar ook al een miljoen euro steun voor van de Vlaamse overheid.
Geen thermische oliën
“De installatie van deze nieuwe oven, in combinatie met de condensatietechnologie die reeds in de fabriek aanwezig was, zorgt voor een vermindering van de CO2-voetafdruk met 35%”, zegt Johan Van Batenburg, directeur van Pringles Mechelen. Aan het productieproces komen ook geen thermische oliën meer te pas en het elektriciteitsverbruik vermindert met 80%, terwijl de productiecapaciteit zelf optimaler is. “De installatie zal de fabriek nog buurtvriendelijker maken door lawaai en geuren verder te verminderen.”
Daarnaast maakt Pringles werk van een volgende verbetering. In samenwerking met Pantarein heeft de fabriek een nieuwe installatie ontworpen om water terug te winnen. Het doel is om het waterverbruik met meer dan 50% te verminderen door afvalwater op te waarderen tot drinkwater. Piet De Langhe, oprichter van Pantarein, streeft ernaar om het systeem in de loop van volgend jaar op volle capaciteit te laten draaien.
Zuiver drinkwater
“We scheiden achtereenvolgens oliën van het water, filteren bacteriën en schadelijke stoffen, verwijderen alles wat biologisch afbreekbaar is en halen tenslotte zouten en mineralen uit het water. Wat overblijft is zuiver drinkwater. Bovendien wordt een reststroom van dit zuiveringsproces door een derde partij gebruikt voor de productie van energierijk biogas”, legt Piet De Langhe uit. Kellogg heeft zelf de ambitie om zijn voetafdruk qua waterverbruik tegen 2030 te verminderen met 30%.