Afbeelding6 Eric verloor al zo’n 150 kilo aan gamba’s. Foto jvi

Winterprik en energiecrisis hebben zware gevolgen voor enige gambaboer van het land

TERNAT - De recente winterprik en aanslepende energiecrisis treffen gambaboer Eric De Muylder (58) uit Ternat genadeloos hard. Meer dan de helft van zijn oogst ging de afgelopen dagen verloren. De gezonde diertjes die overblijven moeten zo snel mogelijk de deur uit.

Geen feestelijk eindejaar voor Eric De Muylder uit Ternat. De zaakvoerder van de eerste en enige gambakwekerij van het land moet al enkele dagen met lede ogen aanzien hoe steeds meer van zijn diertjes het loodje leggen door de almaar dalende temperatuur in zijn watertanks.

“Onlangs heb ik een drastische beslissing moeten nemen”, zegt Eric De Muylder. “De warmtepompen die de duizenden liters water in mijn bassins op temperatuur moeten houden, werden stilgelegd omdat de energiekosten de pan uitswingen. De pompen nog langer laten draaien was totaal geen optie want de torenhoge facturen die zouden volgen, kan ik gewoon niet betalen. En dat zou het einde van mijn bedrijf kunnen betekenen.”

Vrieskoude

De gambaboer rekende er op het moment van die beslissing wel nog op dat het water in de super geïsoleerde bakken niet te veel zou afkoelen. “Maar dat was helaas buiten die stevige vriesdagen- en nachten gerekend”, zegt De Muylder. “De watertemperatuur in de tanks daalde plots veel sneller dan verwacht van een tropische 27 naar een schamele 13 graden.”

Dat koude water werd intussen heel wat jonge gamba’s fataal. “Enkele bakken zijn helemaal verloren”, weet De Muylder. “In totaal gaat het toch al om een verlies van zo’n 150 kilo. De grotere gamba’s blijken resistenter tegen de koude, en zijn in een soort slaapmodus gegaan. Het verbaast mij dat ze het nog zo lang uithouden.”

Kwaliteit

Omdat een verdere daling van de temperatuur sowieso ook de sterkere dieren fataal zal worden, hoopt Eric de komende dagen zo veel mogelijk gamba’s te kunnen verkopen. “Met die diertjes is niets mis, de kwaliteit blijft top”, aldus De Muylder. “Omdat ze door die winterslaap al even niet gegeten hebben, is hun darmkanaal leeg. Wat veel minder kuiswerk met zich meebrengt. In totaal hoop ik de komende dagen nog zo’n 120 kilo aan de man te brengen. De gamba’s die niet verkocht geraken, zullen sowieso vroeg of laat sterven. Dat zou enorm zonde zijn.”

Kweekstop

Hoezeer Eric ook geraakt is door het vele harde werk dat hij op korte tijd verloren ziet gaan, denkt de ondernemer intussen al aan de toekomst.

“De komende maanden zal ik geen oogst hebben. Dat is een pijnlijke vaststelling”, zegt hij. “Maar tegen het vroege voorjaar, rond april, hoop ik opnieuw gamba’s aan te kunnen bieden. Intussen bekijk ik of het niet mogelijk is om komende winters een kweekstop in te voeren. Als de energieprijzen zo hoog blijven, zit er helaas niets anders op. Maar dan ben ik daar tenminste op voorbereid.”

Tot slot klaagt De Muylder aan dat er voor zijn bedrijf geen hulp komt van de overheid. “De Europese Unie had nochtans maanden geleden beslist dat voorziene subsidies voor onderzoek en investeringen in de visserij en aquacultuur uitzonderlijk aangewend mochten worden om de energiecrisis op te vangen. Maar de Vlaamse overheid besliste dat enkel de visserij die steun krijgt en de aquacultuur niet. Dat is een enorme teleurstelling.”