Kompact Puurs Foto: Ward Bosmans

Dekenij biedt onderdak aan Puurse pop-up Kompact

PUURS - Wie deze dagen door de Hoogstraat in Puurs (Puurs-Sint-Amands) wandelt, wordt helemaal ondergedompeld in de kerstsfeer. Een van de feestelijke vitrines is die van Kompact, een winkel in kledij, accessoires, geschenken en juwelen. Terwijl de winkel in de De Vochtstraat wordt verbouwd, vinden zij nog tot maart van volgend jaar onderdak in de oude Dekenij.

Waar vroeger geestelijken vergaderden over liturgische aangelegenheden, staat nu een display met stijlvolle handtassen van het merk Natan. In de ruimte daarnaast hangen geen priestergewaden meer in het rek, maar kleding van bekende Belgische ontwerpers. Nog een kamer verder, waar er vroeger wellicht regelmatig noveenkaarsen brandden, glinsteren vandaag LED-kerstlichtjes tussen een uitgebreid gamma leuke kerstcadeaus.

Het mag duidelijk zijn, de oude Dekenij in Puurs centrum heeft tijdelijk een nieuwe bestemming gekregen. Lutgart Weymiens en haar dochter Anouk Van Ranst zijn blij met deze pop-up. “In de Willem De Vochtstraat zijn we aan het verbouwen. Volgend jaar komen onze drie zaken – Kompact, herenkleding Hector en Coco Shoes – daar samen onder één dak”, legt Lutgart uit. “Ik leerde de Dekenij kennen toen ik hier in april tijdens het Aspergefestival exposeerde met mijn zelfgemaakte juwelen. Toen we op zoek gingen naar een tijdelijk pand, dacht ik dan ook meteen aan dit hier. Het is beter dan de winkel te sluiten voor vier maanden.”

Tot maart 2023

“We zijn blij dat het gemeentebestuur ons de toestemming gaf om de leegstaande Dekenij te gebruiken. In principe blijven we hier tot maart 2023. Dan verhuizen we terug naar de Willem De Vochtstraat. Maar ondertussen kunnen onze klanten hier terecht in de oude Dekenij, recht tegenover het gemeentehuis van Puurs in de Hoogstraat.”