’t Hoekske 5 Foto: Joren De Weerdt

Dirk sluit café ’t Hoekske aan het station, waar al sinds 1877 pinten worden getapt

HEIST-OP-DEN-BERG - Nog een paar dagen en dan is de professionele loopbaan van Dirk Van Leemputte (65) als cafébaas van ’t Hoekske in Heist-op-den-Berg helemaal voorbij. De Heistenaar stond er 37 jaar -en een half om precies te zijn- achter de toog en gaat nu van zijn pensioen genieten. Daarmee sluit het café aan het station na 145 jaar.

’t Hoekske is het volkscafé op de hoek van de Stationsstraat en de Oude Mechelbaan, vlakbij de hoofdingang van het treinstation. “Ik heb het café indertijd overgenomen van mijn tante Jet”, vertelt Dirk. “Het heette toen herberg Op het Hoeksken. Ik werkte nog bij een bakker in Nijlen en na mijn uren kwam ik hier ’s avonds pinten tappen. Mijn tante was al wat ouder en het lukte allemaal wat minder vlot. Ze was dus blij met de hulp, zodat zij meer tijd had om met de klanten te babbelen. Na verloop van tijd heb ik het café helemaal overgenomen. Ik heb dat uiteindelijk 37,5 jaar gedaan.”

 

“Ik vond het van in het begin heel plezant. Ik kende de mensen hier, er werd veel gelachen en plezier gemaakt. Ik heb me de keuze dus nooit beklaagd. Ik voelde van de eerste dag dat ik hier op mijn plaats was”, vertelt Dirk.

Veel is er niet veranderd in al die jaren. Het pand binnenin lijkt een sprong terug in de tijd. De houten toog met marmeren blad, de houten lambrisering tegen de muur, de nostalgische kolenkachel als verwarming: dat zie je niet vaak meer. “Dat klopt en ik vind het de charme van dit café. Ik heb enkel een nieuwe frigo geplaatst en heb boven de toog een extra schap gemaakt om meer glazen op te kunnen zetten. Voor mij was het goed zoals het was, waarom moet je dan veranderen?”

Pintje na het werk

Zijn klanten zijn ook nog altijd mensen van allerlei pluimage, zoals je dat in een volkscafé tegenkomt. “Het valt me wel op dat mensen twintig of dertig jaar geleden veel meer tijd leken te hebben. Toen kwamen ze, als ze na hun werk met de trein weer in Heist aankwamen, vaak nog een pintje drinken. Tegenwoordig gebeurt dat veel minder. Op dat vlak is de mentaliteit wat veranderd. Ik denk dat iedereen veel meer gejaagd is dan vroeger, dat de mensen minder tijd hebben. Toch heb ik nog heel veel vaste klanten, ik wil hen zeker bedanken voor al die jaren.”

 

Dirk stopt zijn actieve loopbaan met heel veel mooie momenten in het achterhoofd en evenveel straffe verhalen. “Ik ga hier geen cafégeheimen vertellen, dat mag niet. Maar als je zo veel jaren cafébaas bent geweest, dan weet je veel over de Heistenaars. Als dat allemaal opgenomen zou zijn geweest… Zelfs als maar de helft van wat hier verteld zou zijn effectief waar is, dan nog zou dat heel straf zijn”, lacht hij.

 

De toekomstplannen voor het pand zijn nog onduidelijk. “Ik heb drie kinderen, maar die hadden geen interesse om het over te nemen. Er is dus geen opvolger. Ik heb al aanbiedingen gehad, maar ik heb nog niets beslist. Dat ga ik de komende maanden rustig bekijken.”

Het lijkt er alleszins op dat het laatste café aan deze kant van het station definitief de deuren zal sluiten. “Dat is inderdaad spijtig, want op deze plek wordt al van ongeveer 1877 café gehouden. Maar zelf had ik het gevoel dat het voor mij genoeg was. Ik ga nu meer tijd besteden aan op reis gaan met mijn vrouw, wandelen, vissen, enzovoort. Daar kijk ik ook naar uit.”

’t Hoekske is de laatste dag open op 31 december 2022.