Voka-West-Vlaanderen etat majore

Voka vraagt om de crisis te kraken, niet de bedrijven

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen heeft nog maar eens gereageerd op de stakingsbeweging die ons land de laatste tijd treft. De boodschap luidt klaar en duidelijk: als er zoiets bestaat als een kip met gouden eieren, dan zijn de vakbonden goed op weg om het dier te slachten.  

Voka West-Vlaanderen veroordeelt de zoveelste actiedag van de vakbonden. “De actiedagen van de voorbije maanden, 4 in totaal , waren stuk voor stuk onnodig en onverantwoord”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Nu de bonden – zelfs ná het loonakkoord dat de regering heeft bereikt – blijven actievoeren, is de maat vol. De vakbonden dragen een loodzware verantwoordelijkheid in de economische crisis waarin we ons bevinden. De situatie in de West-Vlaamse ondernemingen is ernstig en kan geen bijkomende schade meer verdragen.”

De laatste Voka-enquête bevestigt een recessiescenario voor onze economie. “De vakbonden dragen een loodzware verantwoordelijkheid in de economische crisis waarin we ons bevinden, want de effecten van deze crisis zullen we pas ten volle voelen in 2023”, gaat Bert Mons verder. “Alle  economische parameters staan op rood.”

Concurrentiekracht onder zware druk

Mons somt ze één voor één op: het aantal tijdelijk werklozen in West-Vlaanderen stijg, de vraag naar interimarbeid valt sterk terug, de  loonkosten nemen aan een ongezien tempo toe (in de periode 2021-2024 zullen de brutolonen met 21% stijgen) en de loonhandicap tegenover onze buurlanden zal pieken op 17% in 2024.

Op die manier komt de concurrentiekracht van de West-Vlaamse ondernemingen sterk onder druk te staan. “De concurrentiekracht van onze ondernemingen vormt de hoeksteen voor de koopkracht van morgen”, besluit Mons. “Bij elke vakbondsactie krijgt het imago van onze ondernemingen weer een knauw. De vakbonden bestrijden de ondernemingen, terwijl we samen de crisis te lijf zouden moeten gaan.”