Cultuurcafé Kuub

Stad en brouwerij Het Anker verlengen samenwerking: cultuurcafé Kuub blijft nog minstens zes jaar bestaan

MECHELEN - Het concept van cultuurcafé Kuub op het Cultuurplein in Mechelen wordt nog minstens zes jaar voortgezet. De stad verlengde de concessieovereenkomst met brouwerij Het Anker, die de dagelijkse leiding in handen geeft van Jajako. “We willen een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt”, klinkt het.

Zes jaar geleden opende in de schaduw van de Sint-Romboutstoren het cultuurcafé Kuub. De stad Mechelen sloot daarvoor een concessieovereenkomst met brouwerij het Anker. Die samenwerking werd nu verlengd voor een periode van minimaal zes jaar met een optie om nog eens drie jaar te verlengen. “Het is een mooie erkenning voor de goede samenwerking die we de afgelopen jaren hadden en wat ons betreft mag Kuub nog heel lang deel uitmaken van het Mechelse horecalandschap”, zegt William Leclef van het Anker.

“Kuub is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een monument”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Het is een plek waar tal van culturele activiteiten plaatsvinden, zoals debatten en verschillende soorten optredens. Maar er is ook ruimte voor feestjes en fuiven. Op die manier vormt Kuub niet alleen een meerwaarde voor het culturele leven in onze stad, maar zeker ook voor het uitgaansleven. We zijn dan ook erg blij dat we samen met brouwerij Het Anker en Jajako, dat de uitbating op zich neemt, het café voortzetten.”

“Bezoekers maken het tot een succes”

“Aan het concept zal er weinig veranderen”, zegt Jasper Benn van Jajako. “Er is een goede wisselwerking met de verschillende cultuuraanbieders, zoals de Academie, De Maan en het Cultuurcentrum, en dat willen we verder versterken. Daarnaast blijven we activiteiten organiseren. Zo is er dit weekend ons Kuubkransje en volgende week een literaire avond. We willen een plek blijven waar alle Mechelaars zich thuis voelen. Want het zijn toch vooral de bezoekers zelf die een café tot een succes maken.”

Tegen het einde van de concessieovereenkomst, zal de omgeving van het Mechelse cultuurcafé er een stuk anders uitzien. De stad heeft namelijk grote plannen met het Cultuurcentrum en ook de Academie en het Conservatorium worden uitgebreid. Dat alles moet tegen 2030 klaar zijn.