Aurubis Beerse – nieuwe fabriek Foto: BERT DE DEKEN

Aurubis investeert 33 miljoen euro in nieuwe installatie om edelmetalen te recycleren : “We verlagen ecologische voetafdruk”

BEERSE - Bij het metaalverwerkend bedrijf Aurubis in de Vaartstraat in Beerse zijn donderdag de eerste spaden in de grond gegaan voor de bouw van een nieuwe fabriek. Die maakt het mogelijk om voortaan zelf uit een tussenproduct van koperrecyclage edelmetalen, tin en lood te winnen. De installatie is klaar over twee jaar en levert zeventien nieuwe jobs op bij Aurubis. “De productie van tin verhoogt met 3%.”

Aurubis heette tot vorig jaar Metallo en is al meer dan honderd jaar gevestigd aan het kanaal Schoten-Dessel in Beerse. Met de uitbreiding bereidt het bedrijf zich voor op de toekomst. “We zijn marktleider in de recyclage van metalen”, legt COO Heiko Arnold van Aurubis Group uit. “De productie van tin bedraagt nu 26 miljoen ton per jaar. Tegen 2040 willen we dat verhogen tot 40 miljoen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om de ecologische voetafdruk te verlagen. Het oorspronkelijke investeringsbedrag van de nieuwe recylage-installatie was 27 miljoen euro, maar is naar 33 miljoen gebracht. In het derde kwartaal van 2024 kan de fabriek in gebruik genomen worden.”

 

De nieuwe installatie krijgt de naam ASPA, wat de afkorting is van Advanced Sludge Processing by Aurubis. Bij de recyclage van koper door elektroraffinage ontstaat anodeslib als tussenproduct. “In dat slib zitten edelmetalen”, vertelt communicatiecoördinator Steven Keustermans van Aurubis. “Die worden nu door een externe partner eruit gewonnen, maar met ASPA kunnen we dat in eigen huis doen. Het biedt ook de mogelijkheid om slib van andere sites van Aurubis hier te verwerken.”

Circulair proces

Directeur Dirk Vandenberghe van Aurubis Beerse ziet het als een belangrijke mijlpaal. “Recyclage wordt altijd meer en beter. Dat is waar we als bedrijf aan de wereldtop in de sector de focus op leggen. Met ASPA kunnen we niet alleen sneller edelmetalen als goud, zilver en platina terugwinnen uit het slib. Ook lood en tin worden beter gerecycleerd. Aurubis is al de grootste producent van tin in Europa. Door de nieuwe installatie verhoogt de productie met 3%. Keukenzout en water zijn de enige elementen die we nodig hebben voor de verwerking van het slib. Het is een circulair proces om metalen te genereren”, vertelt Dirk Vandenberghe.

Burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) van Beerse mocht samen met Dirk Vandenberghe en Heiko Arnold de eerste spades in de grond steken. “De link van Aurubis met Beerse is onontbeerlijk. De nieuwe installatie betekent minder impact voor de omgeving en extra tewerkstelling.” Aurubis stelt momenteel ongeveer 450 personen te werk. Als ASPA klaar is, dan komt daar een zeventiental nieuwe jobs bij.