“Eigenlijk is het hier allemaal zo slecht nog niet”: werkgevers hebben een boodschap voor de vakbonden

Volgende maand krijgen heel wat werknemers in België 11% extra loon. In Duitsland is dat slechts 8,5%, gespreid over twee jaar. Met die boodschap probeert Unizo vakbondsleden te overtuigen om vrijdag niet mee te staken. Ook bij Voka zijn ze niet opgezet met de aangekondigde actiedag.

“Ondernemers zitten met de handen in het haar”, klinkt het in een open brief van Unizo naar aanleiding van de actiedag op vrijdag 16 december. “Want na de stijging van de grondstofprijzen en de explosie van de energiekosten, staan ze nu voor de grootste indexering die ze ooit meemaakten – of ze voerden die al door.  Als kosten stijgen, moet je die doorrekenen. Maar in de praktijk lukt dat gemiddeld slechts voor 40%.”

Volgens Unizo schetsen de vakbonden niet de hele waarheid in het loondossier. “Men gaat er nogal lichtjes over dat België een van de laatste landen is waar de automatische loonindexatie nog bestaat”, aldus de zelfstandigenorganisatie.

Faillissementen

Ook Voka veroordeelt de actiedag van morgen. “Nergens stijgt het aantal faillissementen sterker dan in de provincie Antwerpen. Dit jaar gaat het al om 9.000 ondernemingen. Ze kunnen onder meer de hoge loon- en energiekosten niet meer betalen. Wat doen de vakbonden? Nog meer actievoeren”, klinkt het in een persbericht.