Afbeelding1 Funda Dumaner en dochter Sevilay Caliskan zijn voortaan met hun Sweety Cake Café te vinden in de Kijk-Uit. Foto PVW

Sweety Cake Café vindt nieuw onderkomen in Kijk-Uit

VILVOORDE - Funda Dumaner (51) en haar dochter Sevilay Caliskan (21) hebben zopas hun Sweety Cake Café heropend in het historische pand Kijk-Uit in Vilvoorde. Ze moesten in oktober na vijf jaar noodgedwongen vertrekken uit het Ortshuis in de Leuvensestraat, tot ontsteltenis van veel Vilvoordenaars. Uiteindelijk werd dus toch een oplossing gevonden.

Vijf jaar geleden startte Funda Dumaner haar horecazaak Sweety Cake Café op in het Ortshuis in de Leuvensestraat, met boetiek Boaime als buur. Maar in oktober kregen beide zaken te horen dat de eigenaar, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), het pand zou verkopen. Ze mochten er zelfs niet blijven tot er een nieuwe eigenaar was gevonden.

Er kwamen heel wat reacties los en er werd zelfs een online petitie gestart. Iedereen vond het een schande dat alweer twee bloeiende handelszaken zouden verdwijnen in Vilvoorde. De twee hadden hun duoconcept graag verder gezet.

“Dat is toch iets unieks”, klonk het. “Maar nu worden we na vijf jaar hard werken buitengegooid. Een even unieke locatie vinden, is niet evident. Dat zal, tenzij er een mirakel gebeurt, niet meer in Vilvoorde zijn.”

Pand uit 1450

Althans voor Funda Dumaner is dat mirakel er uiteindelijk dus toch gekomen en wel in de Kijk-Uit, één van de meest merkwaardige gebouwen van Vilvoorde. Het beschermde pand in de Lange Molensstraat dateert uit 1450.

De oorspronkelijke bestemming is onduidelijk. Sommige bronnen spreken van een watermolen, andere herkennen er een uitkijktoren of een opslagplaats voor graanvoorraden in. In de jaren 60 en 70 was het een bekend café en later ook dancing. Begin jaren ‘90 werd de Kijk-Uit een restaurant, dat in 2013 echter failliet ging.

“Ik kende het gebouw en de historische achtergrond niet maar we zijn ter plekke gaan kijken en het was gewéldig”, vertelt Funda enthousiast. “Dit is voor ons eigenlijk beter dan het Ortshuis. Ik ben dankbaar dat het stadsbestuur, en dan vooral schepen Fatima Lamarti, ons gesteund heeft. Ze hebben eerst alles geprobeerd om ons toch te kunnen laten blijven in het Ortshuis. Maar dat was helaas niet mogelijk. Uiteindelijk hebben ze ons naar de Kijk-Uit ‘geleid’.”

Niet ‘leeg’ of ‘dood’

“Ook de eigenaar van de Kijk-Uit heeft moeite gedaan en ons goede voorwaarden geboden”, vervolgt Funda. “Er is geen tuin maar wel een binnenplein dat we kunnen gebruiken voor een terras. We zijn dus heel blij en willen iedereen hartelijk voor de steun. Ik heb het nooit eerder zo beleefd dat een hele stad achter mij stond. Al die mensen hebben met zoveel warmte en liefde geprobeerd om samen met mij een nieuwe locatie te zoeken. Ik ben diep ontroerd. Voor mij is Vilvoorde niet ‘leeg’ of ‘dood’, zoals vaak gezegd wordt. De inwoners willen dat hun stad eindelijk terug leeft zoals vroeger.”

Funda’s voormalige collega in het Ortshuis van boetiek Boaime ging in eerste instantie focussen op haar online shop in afwachting van een geschikt nieuw pand.