Bakkerij Kuylen Dirk Kuylen en zijn vrouw Christ’l. Foto: w&f.

Na bijna een halve eeuw sluiten Dirk en Christ’l hun familiebakkerij definitief

KAPELLEN - Bakkerij Kuylen aan de Hoevensebaan 75 verkoopt haar lekkers nog tot en met zondag 18 december. Om 13u gaan die dag de deuren definitief dicht. Meteen verdwijnt ook een traditionele winkelnaam voorgoed uit het Kapelse straatbeeld.

Dirk Kuylen en zijn vrouw Christ’l hebben er samen een schitterende bakkerscarrière opzitten. Het echtpaar besloot evenwel met pensioen te gaan en het wat rustiger aan te pakken. “We dachten dat het erg moeilijk zou zijn om een opvolger te vinden. Maar al bij al verliep het veel vlotter dan we hadden gehoopt”, vertelt Kuylen.

 

Bakkerij Kuylen. Foto: w&f.
Foto: w&f.

“De eerste geïnteresseerden die makelaar Hans Immo over de vloer kreeg, hapten meteen toe”, gaat hij verder. “Het zijn dertigers die al ervaring opdeden in de ouderlijke bakkerij in Deurne. Sinds het eerste bezoek, hebben we hen niet meer ontmoet, maar eind vorige maand belde de bakkerin ons met de mededeling dat ze de zaak volgend jaar zal heropenen.”

Bakkerij Kuylen. Foto: w&f.
Dirk Kuylen. Foto: w&f.

Dirk Kuylen komt uit een bakkersfamilie. Tegen de zin van zijn ouders besloot de jonge Dirk Kuylen om ook bakker te worden. Zijn ouders hadden begin jaren zestig een bakkerij geopend op de Hoevensebaan 75. Vanaf zijn 15de werd Dirk ingeschakeld en deed hij de nodige ervaring op. In april 1987 werd de zaak overgenomen door Dirk en Christ’l.

Vanaf dat moment heette de winkel “Brood en Banketbakkerij Dirk Kuylen”. Niet alleen in Kapellen, maar ook diep in de regio staat bakker Kuylen bekend voor zijn biscuits, pain à la greque, worstenbroden en appelbollen. Veel van dat lekkers staat netjes opgetekend in Dirks receptenboek. “Nu ik weet dat hier opnieuw een jonge bakker aan de slag gaat, laat ik dat boekje achter in de bakkerij.”

Bakkerij Kuylen. Foto: w&f.
Grootouders van Dirk. Archieffoto: w&f.

Wie ’s morgens naar de winkel gaat, wordt niet alleen vergast op heerlijke bakkersgeuren, maar kan momenteel ook een keuze maken uit liefst 23 verschillende soorten broden en negen soorten pistolets. Een overvloed die in de begincarrière van Dirk en Christ’l niet bestond.

“De job van bakker is in de loop van al die jaren inderdaad erg veranderd. Zoveel soorten brood kan je niet in één nacht maken. We gebruiken daarom een remrijskast”, legt bakker Kuylen uit. “Hierin verlagen we de temperatuur, waardoor het rijzen van het deeg wordt vertraagd. Dat maakt het mogelijk om een grote variëteit aan te bieden.”

Omschakelen

Dirk en Christ’l blijven in Kapellen wonen. Christ’l die al die tijd het gezicht van de bakkerij was, geeft toe dat ze te weinig heeft kunnen deelnemen aan het sociale en culturele leven in haar gemeente. “Ik word zeker een trouwe bezoeker van de bibliotheek. In de gloednieuwe culturele zaal LUX ben ik nog niet binnen geweest. Ook daar komt zeker verandering in. Maar ik weet nu al dat ik al onze lieve klanten heel erg ga missen.”