DCIM102MEDIADJI_0355.JPG DCIM102MEDIADJI_0355.JPG

Tandem ION-Coussée geeft nieuwe toekomst aan het oude Roeselaarse ziekenhuis Heilig Hart

ROESELARE - Projectontwikkelaars Coussée en ION willen de oude site van het bekende Roeselaarse ziekenhuis Heilig Hart samen een nieuwe toekomst geven. Deze week werden de eerste werken opgestart. Beide bedrijven halen nu liefst 700 ton asbest uit de vroegere gebouwen. Een delicate operatie waarvoor specialisten de nodige tijd nodig hebben om tot een propere en gezonde buurt te komen.

 

Projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project (bekend familiebedrijf uit Roeselare) en ION (uit Waregem) slaan de handen in elkaar om de verlaten site in het centrum van de stad in samenspraak met de buurt en het stadsbestuur te herontwikkelen, opwaarderen en nieuw leven in te blazen. In eerste instantie doen zij een beroep op een gespecialiseerde firma (Verhelst Aannemingen, Oostende) om alle asbest met de grootste zorg uit de leegstaande gebouwen weg te halen.

“De toekomstige bestemming van de site wordt op vandaag nog grondig bestudeerd”, zeggen de ontwikkelaars. “In ieder geval is deze eerste stap sowieso nodig om een betere leefomgeving te creëren. Onze zorg gaat immers uit naar een gezonde buurt, en daar maken we graag nu al werk van.”

 Verboden product

Tot het gebruik ervan in 2001 werd verboden, werd asbest gebruikt in meer dan 3.500 toepassingen bij de constructie van vastgoed. In liefst 2,7 miljoen gebouwen in Vlaanderen zit de stof verwerkt, meestal omwille van zijn brandwerende en isolerende eigenschappen of als wapening in cement. Ook in de gebouwen van het vroegere ziekenhuis Heilig Hart (AZ Delta), waarvan de eerste steen in 1924 is gelegd en sindsdien stelselmatig is uitgebreid, zit er asbest verwerkt.

In ​ het vroegere ziekenhuis heeft een gecertificeerde asbestdeskundige naar schatting 700 ton asbest teruggevonden. De stof zit vooral verwerkt in het pleisterwerk.