NextGen Thursdays Pitch UCLL – 5

Zonen en dochters bonken op poort van familiebedrijf

Iemand interesse om in de voetsporen van zijn ouders te treden en het familiebedrijf te vervoegen? Maar liefst 75 zonen en dochters van toonaangevende Limburgse ondernemers staken maandag braafjes hun vinger op. De massale interesse voor het Next Gen-traject van VKW Limburg en UCLL is volgens de werkgeversorganisatie het bewijs dat een warm ondernemersnest nog altijd een vruchtbare voedingsbodem is voor de continuïteit van onze bedrijven, en dus voor de welvaart van de hele regio.

NextGen Thursdays: zo heet het traject dat VKW Limburg en Hogeschool UCLL hebben uitgerold om zonen en dochters van Limburgse ondernemers voor te bereiden op hun latere rol in het familiebedrijf. Het is door ervaringsuitwisseling en oriëntatie dat de potentiële opvolgers zich een beter beeld kunnen vormen van de verantwoordelijkheden en de manier van werken die hen te wachten staat. Tegelijk wordt er met andere jongeren die (in de toekomst) voor gelijkaardige kruispunten staan, gepraat over bezorgdheden en ambities. De community die voor deze NextGen Thursdays samenkomt, bestaat vandaag uit 30 jongeren. Maar de interesse om toe te treden is veel groter.

“Op de infosessie mochten we 75 jongeren en hun ouders verwelkomen”, zegt Koen Hendrix, oprichter en coördinator van het Expertisecentrum Familiebedrijven, in de schoot van VKW Limburg. “Een 10-tal schreven zich meteen ter plaatse in voor onze NextGen Thursdays-community. Vooral binnen de professionele bacheloropleiding KMO & Ondernemen blijkt er zeer veel belangstelling te zijn. Het is duidelijk dat instappen in het familiebedrijf nog altijd een zeer populaire carrière-optie is. Een vaststelling die we alleen maar kunnen toejuichen en verder aanmoedigen. Met de nodige ondersteuning in een prille fase van het ondernemerschap, kunnen de slaagkansen op een succesvolle introductie in het familiebedrijf verhoogd worden. Zo wordt een stevige basis gelegd voor de continuïteit van onze familiale ondernemingen, en dat is nog altijd de beste garantie om een welvarende economische regio te blijven.”