Centerbeton Foto's: Bert De Deken.

Betonbedrijf zet werknemers op dieet: wat zijn de resultaten na een jaar?

HERENTALS - Ruim acht op de tien werknemers in Belgische kmo’s heeft last van fysieke en mentale ongemakken, blijkt uit een bevraging van Mensura, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Sommige werkgevers zetten nochtans de grote middelen in om aan de gezondheid van hun personeel te werken – herinner u Centerbeton in Herentals. Daar huurde Jo Van Hoeck een diëtiste in voor het hele team. Hoe gaat dat bijna een jaar later?

Eind januari dit jaar haalde Jo Van Hoeck, zaakvoerder van Centerbeton aan het Albertkanaal in Herentals, de krant met zijn opmerkelijk initiatief. Hij had toen diëtiste Lotte Verwerft ingehuurd om hem en zijn personeel bij te staan bij een collectief dieet. Met 18 mensen wogen ze 1.770 kilo, “een zwaar beest”, zei Van Hoeck. Het gemiddelde per werknemer bedroeg 98,3 kilo. ’s Middags werden er graag broodjes met frituursnacks besteld, en er werd na het werk al eens graag een fles gekraakt. De diëtiste had er een hele boterham aan.

Positieve sfeer

“Uiteindelijk zijn we met 15 mensen consequent naar de diëtist gegaan, die bijna een halfjaar lang elke week naar het bedrijf kwam”, vertelt Van Hoeck. “Op ons hoogtepunt waren we met allemaal samen 122 kilogram afgevallen. Maar nadien is bij velen de riem wat gelost, en ik heb beslist om na de recepties in februari opnieuw de diëtiste in te schakelen, gratis voor wie wil aansluiten. Uiteindelijk is dat voor mij een minimale kost, en die positieve vibe is het waard.”

Van Hoeck zelf viel zeven kilo af, en kwam intussen opnieuw twee kilo bij. “Maar er zijn zeker een aantal gezondere voedingsgewoontes blijven hangen. Vanaf februari zou ik misschien ook willen inzetten op meer beweging.”

 

Centerbeton
Zaakvoerder Jo Van Hoeck en dieetcoach Lotte Verwerft. Foto; Bert De Deken.

Fysieke en mentale ongemakken

Volgens Dorien Simons van Mensura is dat alvast een goed idee: “Voldoende bewegen heeft veel voordelen: minder spier- en gewrichtsklachten, een betere bloeddruk en lagere cholesterol. Het helpt om beter om te gaan met stress, en bevordert een kwalitatieve nachtrust.”

Nu ervaart 84% van de werknemers in kmo’s fysieke en mentale ongemakken, blijkt uit een enquête van Mensura bij 1.200 zaakvoerders, hr-verantwoordelijken en medewerkers. 47% geeft aan last te hebben van nek- en schouderklachten, 42% van aanhoudende vermoeidheid en 35% om in te slapen. De helft van de werknemers geeft aan dat ze buiten de werkuren fysiek actief zijn – sporten, wandelen, fietsen of tuinieren bijvoorbeeld.

41% zegt daar maar af en toe de energie of de tijd voor te vinden. Tegelijk zegt 60% van de werknemers dat hun werkgever al initiatieven voor een betere gezondheid neemt. Meestal gaat het dan om een fietsvergoeding of een collectieve sportieve uitdaging.