Dirk Theuns (58) heeft meer dan 30 jaar ervaring in de audiovisuele sector. Hij was jarenlang aan de slag als eindregisseur bij VTM waar hij meewerkte aan tal van programma’s. Later stapte hij over naar de wereld van de bedrijfsfilms en was hij over de hele wereld actief om commerciële films te draaien voor enkele grote klanten. Christel (61), de echtgenote van Dirk, is van jongs af een onderneemster. De voorbije jaren begon ze zich steeds meer te verdiepen in de psychologische kant van het leven. In haar praktijk coacht ze mensen die op zoek zijn naar de ware liefde.
Vanuit die achtergrond zijn Dirk en Christel in augustus van dit jaar gestart met The Gift. “Door de coronacrisis lag heel de evenementensector plat en zaten wij plots met veel minder werk. We zijn dan beginnen nadenken over een idee dat al veel langer in ons hoofd zat.”
Professionele documentaire
Het resultaat is een bedrijf dat een soort van professionele documentaire maakt van de mensen hun levensverhaal. Iets wat volgens Dirk en Christel uniek is in Vlaanderen en al zeker in onze regio. “Veel mensen hebben een rijk gevuld leven en beleefden fantastische zaken. Hoe geruststellend is dan het idee dat je daar iets van nalaat. Wij vinden dat het mooiste geschenk dat je kan geven”, zeggen Dirk en Christel.
Christel De Jonghe werd op jonge leeftijd weduwe. Haar zoon was toen amper 4 jaar. “Ik vind het spijtig dat ik enkel wat foto’s heb van Patrick. Ik kan aan niemand laten zien wie hij was. Zo hebben heel veel mensen vaak ongelooflijke verhalen. Verhalen die dreigen verloren te gaan.” Ook Dirk Theuns heeft weinig herinneringen aan zijn moeder die overleed toen hij zelf 9 jaar was.
“Wat wij aanbieden met The Gift hoeft echter niet gerelateerd te zijn met de dood. We zien het eerder als een mooi geschenk dat een inspiratiebron kan zijn voor je kinderen, kleinkinderen en familie. We hebben geduld genoeg om te luisteren naar de mensen. Christel doet de coaching en de interviews, ikzelf maak de opnames en doe de montage. Het is een mooie synergie tussen ons.”
Zo’n boodschap of levensverhaal kan je natuurlijk ook zelf maken met je smartphone als je dat zou willen. Zelfs als je goed met die dingen overweg kan, is dat volgens Christel en Dirk toch helemaal iets anders dan wat The Gift aanbiedt. “Mensen uiten gemakkelijker hun gevoelens ten opzichte van derden. Zo’n interview is bijna therapeutisch. Soms komen kinderen zelfs dingen te weten die hun ouders hen nooit verteld hadden.”
“Na een verkennend gesprek trekken we een aantal dagen uit voor een interview. Dat kan thuis bij de mensen zijn, maar dat kan evengoed op verschillende locaties zijn die belangrijk zijn geweest in het leven van die persoon. Achteraf bij de montage zorgen we voor de gepaste muziek en voor beeldmateriaal bij het interview. Dat kunnen videofragmenten of foto’s zijn. Het geheel oogt heel professioneel en is nog best te vergelijken met een documentaire op televisie.”