Tijdens Horeca Expo organiseerden de Mastercooks of Belgium de Trophy Pierre Wynants. Twee Nederlandstaligen en drie Franstaligen kruisten de pollepels en wilden de Trophy Pierre Wynants 2022 binnenhalen. Zij werden na lezing van hun ingezonden recepten geselecteerd door een jury van Mastercooks of Belgium. De kandidaten moesten met Belgische producten werken. Voor het voorgerecht was het basisingrediënt knolselder dat gecombineerd moest worden met seizoen producten uit de Mystery Box die MABRU (de Brusselse vroegmarkt) had samengesteld. In het glas kwam daarbij de Ruffus Brut Sauvage. Voor het hoofdgerecht moest men aan de slag met grijze garnalen, die de kandidaten ongepeld geleverd kregen. Daar hoorde volgens de organisatoren een vrij te kiezen Kasteelbiertje bij. Afsluiten moest gebeuren met een dessert op basis van Callebaut chocolade en Rombauts Espresso Royal.
Naar Rimini
Elien Verhulst, van restaurant Vlass te Middelkerke, werd finaal uitgeroepen tot de grote winnaar. Zij mocht samen met commis Shane Verkest, sommelier Kenzo Lauwereins en coach Stefaan Lauwereins van restaurant Vlass (Middelkerke) de gouden medaille en een replica van de trofee in handen nemen. Zij mag ook België vertegenwoordigen op de Europese Chef Challenge volgend jaar in Rimini en indien ze ook daar geselecteerd wordt, gaat ze door naar de Global Chef Challenge.
Net uit de boot viel Michaël Van Liere van restaurant De Kruidenmolen uit De Haan. Hij bracht commis Lucas Maes en sommelier Eline Becue mee en liet zich coachen door Sam Van Houcke.