Al meer dan driehonderd jaar vormen de Zennevallei en het Pajottenland het kloppend hart van de unieke lambiekbieren. En de belangstelling voor deze ambachtelijke bieren blijft toenemen. “De lambiekbrouwerijen zijn belangrijke culturele en gastronomische troeven voor onze regio”, zegt Sammy Mahdi.
“Van overal ter wereld komen bierliefhebbers naar onze streek om te proeven en te ontdekken. We mogen fier zijn op de rijke biertraditie en brouwerscultuur die we in Vlaanderen hebben en moeten dit koesteren. De biertraditie -en cultuur maakt ontegensprekelijk deel uit van ons DNA en is erfgoed waar we bijzonder trots op moeten zijn en fier mogen uitdragen.”
Belgische krieken
Met Bruno Reinders, meesterbrouwer bij brouwerij Mort Subite, kreeg Mahdi een gids die al meer dan 30 jaar brouwervaring op de teller staan heeft. De grote blinkvangers in de brouwerij zijn zonder twijfel de 31 foeders, grote houten vaten, met een volume tussen 7.000 en 15.000 liter waarin het lambiekbier rijpt.
Het grote uithangbord van Mort Subite is ongetwijfeld de Kriek Lambiek die ook op de internationale bierwedstrijden geregeld in de prijzen valt.