E-bis 2

Unizo-topman bezoekt Mechelse fietsenwinkel E-bis tijdens Dag van de Ondernemer: “Iedere kmo kan circulair werken”

MECHELEN - De Dag van de Ondernemer staat dit jaar helemaal in het teken van duurzaamheid. Daarom bracht Unizo-topman Danny Van Assche vrijdag een bezoek aan fietsenwinkel E-bis op het Rode Kruisplein. De winkel geeft voormalige lease- en testfietsen een tweede leven en zet daarbij in op circulair ondernemen en sociale tewerkstelling.

De Dag van de Ondernemer werd vrijdag ook in Mechelen gevierd. “Ondernemers zijn de werkpaarden van onze samenleving”, zegt Danny Van Assche, topman van Unizo. “Het zijn mensen die vaak meer dan vijftig uur per week werken, en dat tot na hun pensioenleeftijd. Ondertussen bezorgen ze ook anderen werk en creëren ze nieuwe ideeën. De ondernemers verdienen dan ook een welgemeende dankjewel.”

Dit jaar staat de Dag van de Ondernemer in het teken van duurzaamheid. “Niet iedere onderneming is 100% circulair, maar elke onderneming kan wel deels circulair zijn”, aldus Van Assche. “Met de hoge energieprijzen en de gestegen kosten voor grondstoffen, is duurzaamheid en nadenken over circulaire economie meer dan ooit belangrijk. Want circulair ondernemen is niet alleen goed voor de planeet, het kan ook financieel heel wat voordelen hebben.”

LEES OOK. Fietsenwinkel E-bis genomineerd voor ‘Beloftevolle kmo van het Jaar’

Duurzaam en sociaal

Om duurzaam ondernemen in de kijker te zetten, bracht de Unizo-topman een bezoek aan E-bis, een fietsenwinkel op het Mechelse Rode Kruisplein. “Fietsen die al een eerste economische lus hebben doorlopen als lease- of testfiets, krijgen bij ons een tweede leven”, zegt zaakvoerder Willem Beeck. “Daarnaast bieden we ook plek aan Het Fietsatelier. Fietsen die bijvoorbeeld opgeruimd worden aan het station, worden opgelapt en opnieuw in omloop gebracht.”

Daarvoor rekenen E-bis en Ecoso, dat mee haar schouders onder het project zet, op fietsherstellers die er terecht komen via sociale tewerkstelling. “Het gaat om mensen die om heel uiteenlopende redenen een bepaalde afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Denk daarbij aan ex-gedetineerden, maar ook mensen met familiale problemen of mensen die uit een burn-out komen. Via E-bis kunnen zij opnieuw aan het werk en bereiden we hen voor op de gewone arbeidsmarkt.”