Al zo’n tweehonderd jaar wordt op de ‘Groenselmarkt’ mosterd gemaakt bij Tierenteyn-Verlent. En wees gerust: het ziet er naar uit dat dat ook de komende twee eeuwen blijft gebeuren. Maar het huis van vertrouwen komt in nieuwe handen. Zaakvoerder Christine Van Roste (38) geeft de fakkel door aan ’picklesfamilie’ Decock. Daardoor neemt een andere jonge vrouw, Rani Decock (28) de leiding over van het Gentse monument.
Het is de derde keer in de geschiedenis dat de fabriek van eigenaar verandert. De laatste Tierenteyn overleed in 1949, waarna boekhouder Antoon De Meyer de leiding in handen nam. Hij verkocht de zaak na tien moeilijke jaren aan Jean Caesens, wiens kleindochter Christine het afgelopen decennium aan het hoofd stond van Tierenteyn-Verlent. “Dat deed ze tien jaar lang met hart en ziel”, zegt Rani. “De fabriek was haar leven, en dat vraagt veel energie. Nu zet Christine een stap opzij, maar het is een positieve keuze. Ze wil iets anders doen in het leven.”
Identiek
Maar een vaste waarde als Tierenteyn doorgeven, daarvoor ga je niet over één nacht ijs. “Christine en mijn vader hebben al jaren contact”, zegt Rani. “Met ons familiebedrijf Camps maken we ook mosterd, en Christine kwam bij ons informeren toen ze een nieuwe mosterdmolen zocht voor Tierenteyn. Zo raakten ze bevriend, en al snel bleek dat ze op dezelfde manier kijken naar de wereld en het vak. Toen Christine een nieuwe eigenaar zocht voor Tierenteyn, klopte ze aan bij hem. Onze familie neemt de fabriek over, maar het blijft een apart bedrijf dat naast Camps bestaat.”
Sinds augustus staat Rani in de zaak, om van Christine de kneepjes van het vak te leren. Want hoewel er een nieuwe eigenaar is, blijft alles bij het oude, ook het personeel. “Gelukkig maar, want we hebben een geweldig team waar ik elke dag veel van leer. Een van onze werknemers is van opleiding bioloog, en onlangs veranderde hij van job om in een labo te gaan werken. Een week later stond hij hier weer. (lacht) Dat zegt toch alles? Ook ons maakproces blijft identiek. Dat moet, want dat is de kern van het bedrijf. We maken de mosterd nog altijd in de kelder. En ja, onze precieze werkwijze blijft een goed bewaard geheim.”
Theater
Voor Rani zelf, die afstudeerde als regisseur en de afgelopen jaren actief was als theatermaker, betekent het een carrièreswitch. Of niet? “Mijn theaterwerk staat de komende tijd even op een laag pitje, ja. Maar ergens vertrouw ik er op dat het wel in elkaar klikt. Er zijn veel raakvlakken: hoe wij de mosterd hier maken, dat gaat over verbinden, waarachtigheid en bezieling. Net wat me ook aantrekt in de kunst. Ik broed op een manier om mijn twee liefdes samen te krijgen, maar alles op zijn tijd.”
Wat de toekomst brengt voor Christine, is nog onzeker. “Ze weet het zelf nog niet”, zegt Rani. “Maar de komende tijd staat ze ons nog vaak bij. Onze deur zal altijd voor haar openstaan, en dat weet ze.”