Foto Liesbet Goetschalckx

Turnhouts bureau ontwerpt eerste Kempense natuurbegraafplaats

TURNHOUT, RAVELS - In Ravels opende burgemeester Walter Luyten onlangs de eerste Kempense natuurbegraafplaats. Voor het ontwerp deed de gemeente een beroep op het Turnhoutse Atelier 20+03. Zaakvoerder Kris De Hoon stelt zijn zaak voor.

Atelier 20+03 bestaat sinds… 2003. “Op 20 maart (03, dus) 2003 maakte het ontwerpbureau een fijne start in combinatie met een tentoonstellingsruimte. Vanaf het begin is er dus sprake van een kruisbestuiving tussen kunstenaars en ontwerpen. Eigentijdse kunst blijft, ook na de verhuizing van het bureau, een niet aflatende bron van inspiratie.”

Kris De Hoon legt uit: “In onze ontwerpen reiken we veder dan het louter functionele. We zoeken naar het onderliggende verhaal, de diepere betekenis. Dat doen we met betrokkenheid en gevoel voor de klant, of dat nu een particulier is met een vraag voor zijn of haar interieur, of een curator met een plan voor een tentoonstelling. De mensen voor en met wie wij werken, zijn net als wij op zoek naar een bijzondere beleving, dat vleugje poëzie.”

Atelier 20+03 ontwerpt zowel buitenruimtes en museale scenografie, als interieurs, en waagt zich zelfs aan projecten in samenwerking met kunstenaars. “Voor een plein, een speelplek en ook voor een natuurbegraafplaats benaderen we de opdracht graag ruimtelijk en beelden. Het is dus meer dan gewoon een straatmeubel ontwerpen.”

Atelier 20+03 ontwierp Raaftuinen, de eerste natuurbegraafplaats in de Kempen. “We hadden weinig recente voorbeelden en hebben het daarom op een originele manier opgevat. De natuurbegraafplaats kreeg een dubbele functie. Te midden van de begraafplaats ligt een gedachtentuin, een open plek waar men kan bezinnen, ontmoeten en verzamelen.”

“Je wandelt vanuit de cirkelvormige paden, die een verwijzing zijn naar de historische grafheuvels in Ravels, in het bos naar het licht toe. Grafmarkeringen bestaan uit gekleurde vlinders die na een periode van enkele maanden kunnen worden bevestigd op de witte toegangspoort. Dat is een poort naar een nieuwe wereld. De vlinders staan symbool voor de ziel die het lichaam verlaat, zoals de rups ontpopt tot een vlinder.”