Starter van de week: PastELS

RETIE - In de Groenstraat, een rustige straat achter de kerk van Retie, opende Els Verwaest enkele maanden geleden een koffiehuis. Daar kan je genieten van een koffie, verse soep, zelfgemaakt gebak en de pasteltekeningen die Els heeft gemaakt.

“Ik werkte 28 jaar als calculator en orderbegeleider bij Brepols”, vertelt Els Verwaest. “Toen ik jonger was, maakte ik ook olieverfschilderijen. Tijdens de eerste lockdown keerde die creatieve kriebel terug. Nadat ik enkele puzzels had voltooid, besloot ik om pasteltekeningen te maken.”

Op Molmartre ontdekte Els dat mensen haar tekeningen wel mooi vonden. Ze kreeg zin om ze tentoon te stellen en zelfs te koop aan te bieden. “De combinatie met een koffiehuisje leek ons de beste manier. In de Groenstraat stond mijn ouderlijk huis, waar ik tot mijn zesde heb gewoond en dat mijn ouders sindsdien hadden verhuurd, leeg. Met mijn man Bart heb ik het pand gerenoveerd om er een gezellige zaak van de te maken. Een koffiehuis met galerie.”

De zaak is nu ruim twee maanden open en de klanten hebben hun weg ernaar gevonden. “Dat is niet evident, want ze ligt niet in een straat waar veel passage is, maar de mondelinge reclame doet zijn werk. Ik doe dit ook erg graag. Het zijn lange dagen en het is best pittig, maar daaraan had ik me wel verwacht. Ik ga ’s avonds moe, maar voldaan slapen.”

Het koffiehuis kreeg de toepasselijke naam PastELS, een samentrekking van pastel en Els. “We hebben pastelkleuren gebruikt voor de inrichting en er hangen pasteltekeningen. Die zijn te koop, al is het mij vooral te doen om het tentoonstellen. Ik ben maar een amateur, hé.”

Els heeft altijd een assortiment vers gebak in de toog staan en bereidt ook zelf soep. “Maar maaltijden bied ik niet aan. Mensen die hier ’s middags hun zelf gesmeerde boterhammen willen komen opeten, zijn dus ook welkom.”