horeca-team_back

Spoedcursus moet werkzoekenden warm maken voor job in horeca

GENT - Het aantal openstaande vacatures in de horeca blijft toenemen. Om het tekort aan personeel aan te pakken, slaan Syntra Midden-Vlaanderen, Travi, VDAB en VLAIO de handen in elkaar voor een tweedaagse 'Horeca booster'.

Al sinds het einde van de coronacrisis zorgt het tekort aan horecapersoneel voor extra kopzorgen in de sector. Tussen oktober 2021 en september 2022 ontving VDAB 1.850 horecavacatures in de regio Gent: een stijging van 13,4% tegenover het jaar daarvoor. Tegelijk waren in september dit jaar bijna 1.700 werkzoekenden met horeca-aspiraties ingeschreven bij VDAB in diezelfde regio.

“Je zou denken dat die vacatures in een mum van tijd ingevuld moeten geraken. Helaas is het niet zo simpel”, vertelt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur VDAB Oost-Vlaanderen. “Een kandidaat die beschikbaar en gemotiveerd is, heeft een voorsprong op andere kandidaten. Maar die voorsprong verdwijnt als de kandidaat niet over de juiste competenties beschikt.”

Spoedcursus

Met een tweedaagse opleiding proberen Syntra Midden-Vlaanderen, Travi, VDAB en VLAIO de kloof te dichten door twintig deelnemers op korte tijd klaar te stomen voor een job in de horeca.

“Het is een opleiding die de deelnemers de nodige vaardigheden aanreikt om in de horeca aan de slag te gaan”, zegt Davy Eelen, opleidingscoördinator bij Syntra Midden-Vlaanderen. “De opleiding richt zich tot alle meerderjarigen die een job in de horeca ambiëren of gewoon eens willen proeven van de sector.” 

De Horeca booster bestaat uit een introductiedag, enkele vrijblijvende praktijkstages en een terugkomdag. De introductiedag vindt plaats op 21 november bij restaurant Mub’Art in het Museum van Schone Kunsten.