mardaga as

“Gault&Millau is hier al 2 jaar niet geweest…”

De noteringen van de nieuwe Gault&Millau stuiten (opnieuw) op kritiek. Tal van restaurants vinden dat ze een hogere score verdienen, terwijl andere ongelukkig zijn omdat ze helemaal geen quotering hebben ontvangen. "Bij ons is de controleur al twee jaar niet meer geweest", zegt Wout Cardeynaels, manager van Mardaga in As. "Hoe verklaar je anders dat er een gerecht wordt beoordeeld dat hier niet eens op de kaart staat? We krijgen dezelfde score als brasseries die een totaal ander culinair niveau ambiƫren. Ergens klopt er dus iets niet. Sterrenchef Luc Bellings is hier pas nog komen eten, en die had alleen maar lof. Tja..."

Met de uitreiking van de nieuwe puntenlijst door Gault&Millau is het duidelijk geworden dat de Limburgse gastronomie in de lift zit. Tal van topzaken mochten een mooie stijging optekenen, zoals De Kristalijn, Bistro Philippe, Ansoler of Hoeve De Bies. Toch klinkt er her en der kritiek op de gids. Een aantal ambitieuze restaurants hadden verwacht om hun eerste vermelding te krijgen, zoals Gesmaakt bij Ons in Wellen. Andere vonden hun quotering dan weer ondermaats. Bovendien zouden de controles niet altijd met de nodige expertise of zelfs helemaal niet worden uitgevoerd.

Dat is het vermoeden dat leeft bij Hotel-Restaurant Mardaga in As, dat voor het tweede jaar op rij wordt bedacht met een 12/20. “We zijn hier twee jaar geleden gestart met nieuwe eigenaars en een totaal nieuw keukenteam”, zegt manager Wout Cardeynaels. “Het was toen coronatijd, dus kon er lange tijd niet geproefd worden. Toch werd onze rating verlaagd naar 12/20 (de minimale score voor een vermelding, nvdr.) Op zich al vreemd, want onze chef Marc is de leermeester van talrijke Limburgse topkoks, en geldt zelfs voor echte toppers zoals Luc Bellings, als een ervaren vakman die goed weet waar hij mee bezig is.” (Luc Bellings weigerde overigens zelf altijd een vermelding in de Gault&Millau omdat hij de controleurs niet professioneel vond, nvdr.)

“We hadden dus gehoopt om nu wel op onze waarde beoordeeld te worden, maar we hebben gewoon dezelfde score opnieuw gekregen”, aldus nog de manager. “We denken niet dat de controleur intussen hier al is geweest. Ons gerecht dat wordt vermeld in de gids, staat zelfs niet in die vorm op de kaart. Het verschil tussen papaya en advocado zou een kenner toch wel weten? Misschien dat er een gerecht van de website werd gehaald, of de beoordeling ‘van horen zeggen’ is genoteerd? Wij hebben er het raden naar.”

Mardaga werkt alvast met volle vastberadenheid voort om de klanten een prachtige culinaire ervaring te bieden. “We leggen de lat steeds hoger. Ons team kreeg onlangs nog versterking van een nieuwe Chef Desserts, die haar strepen heeft verdiend in 2-sterrenzaak Slagmolen. Haar creaties werden in het verleden altijd beoordeeld bij de beste van het land, dus maken we ons geen zorgen over de progressie die we nog zullen maken.”

Ook TV Limburg ging langs bij Mardaga en bracht het verhaal als volgt: