Eieren Peetermans verkiest bio-eieren

HERSELT - Eieren Peetermans is gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van eieren voor de horeca, de groothandel en de retail. Het bedrijf kiest voor bio-eieren. "Dat is de beste en meest duurzame oplossing voor de consument en voor de kip", zegt zaakvoerder Dirk Peetermans.

Dirks vader Jos Peetermans richtte het bedrijf, dat toen een pluimveehouderij was, op in 1958. Het bedrijf evolueerde van het houden van kippen naar het sorteren en verpakken van eieren. Vandaag heeft de derde generatie, Julie Theeuwes en haar echtgenoot Bert Dierickx, de dagelijkse leiding in handen.

Belgische boeren

Bij Eieren Peetermans werken acht vrouwen en vijf mannen voltijds. In drukke periodes krijgen zij de hulp van nog een of twee flexijobbers. “We zijn gespecialiseerd in de verwerking van bio-eieren, maar vullen dat aan met verse scharreleieren”, vertelt Dirk Peetermans. Alle eieren zijn afkomstig van Belgische boeren.

Scharrel- of bio-ei

Het verschil tussen bio-eieren en scharreleieren zit in de voeding van de kippen. “Kippen die bio-eieren leggen, krijgen niet-gemanipuleerd, biologisch voeder”, zegt Julie Theeuwes. “Dat is veel voedzamer en gezonder. Een bio-ei herken je aan de code op de schaal. Elk ei krijgt een printcode. De code van een bio-ei begint met een ‘0’.”

Kwaliteitscontrole

Eieren Peetermans sorteert en verpakt in Herselt gemiddeld één miljoen eieren per week. Een kwaliteitsteam controleert elk ei voor het naar de consument vertrekt. “Vanaf de ophaling tot en met de levering aan de klant ondergaan de eieren een grondige kwaliteitscontrole en werken we conform de HACCP-principes”, legt Bert Dierickx uit. “Eieren Peetermans is IFS-gecertificeerd.”