Rode Kruis Muizen 2 Foto: Ward Bosmans

50-jarige Rode Kruis-afdeling Muizen zoekt nieuw bloed, zowel letterlijk als figuurlijk

MUIZEN - Zaterdag vierde de afdeling Muizen (Mechelen) van het Rode Kruis zijn vijftigste verjaardag met een jubileumfeest in zaal Rerum Novarum. Alle vrijwilligers en oud-vrijwilligers werden in de kijker gezet en ook bloedgevers en cursisten kregen de nodige aandacht.

De afdeling van Muizen werd opgericht in 1972. Dat is hetzelfde jaar waarin ook het huidige Rode Kruis Vlaanderen werd opgericht. “Het waren Fons De Cock en Jos Verschoren die het initiatief namen om de afdeling op te richten”, vertelt Els Maerevoet, die verantwoordelijk is voor de public relations van de afdeling Muizen. “Bij de start beschikte de afdeling alleen over het hoogst noodzakelijke materiaal. En dus moest men regelmatig op zoek gaan naar een vrijwilliger met een bestelwagen om lokale wielerwedstrijden te ondersteunen. Door de organisatie van vormingen voor helpers kwamen er al vlug een groot aantal vrijwilligers bij. Zo werd Muizen al snel een volwaardige afdeling.”

Om fondsen voor de werking te verzamelen, startte de afdeling Muizen met de organisatie van een aantal activiteiten om geld in het laatje te brengen. Zo kon de afdeling Muizen zelfs een ziekenwagen aankopen. “Later startten we ook met bloedafnames. Zo bleef onze afdeling verder groeien. Door de jaren heen werden de opdrachten talrijker en gevarieerder. Dus moesten we uitbreiden, zowel op het vlak van materiaal als huisvesting.”

De Rode Kruis-afdeling Muizen kan ook vandaag rekenen op een ruime groep vrijwilligers. Zowel de vormingen, het Jeugd Rode Kruis als de kampen staan hoog aangeschreven in de regio. “Met onze afdeling geven we ondersteuning op lokale activiteiten, maar ook op internationale organisaties zoals de Dodentocht. En ondanks het feit dat we op heel korte afstand van het donorcentrum in Mechelen gevestigd zijn, komen de inwoners van Muizen toch graag tot bij ons voor de driemaandelijkse bloedgift”, zegt Els Maerevoet. “We hebben momenteel een vijftigtal actieve leden, maar we hebben geen voorzitter. Dat is een veeleisende taak en niet veel mensen zien dat zitten.”

Emily (10) is een van de jongeren die actief is bij het Jeugd Rode Kruis van Muizen. “Ik doe dat al drie jaar en ik volg sinds kort EHBO-lessen”, zegt ze. “We hebben al geleerd hoe we mensen die door de warmte bevangen zijn, koel kunnen houden. Het lijkt mij leuk om later mensen hun leven te kunnen redden. Ik kijk met mijn mama vaak naar reality series over hulpverleners. Ik zou later ook graag met een ambulance meerijden.”

 

Leen is de hoofdverantwoordelijke van het Jeugd Rode Kruis van Muizen. “Je vindt hier vooral veer vriendschap omdat je veel dingen samen doet. Ik ben zelf via mijn mama bij het Rode Kruis terechtgekomen. Als verantwoordelijke voor de jeugd is het mijn doel om alle kinderen een leuke tijd te laten beleven. We staan open voor iedereen en we organiseren jeugdkampen. We kunnen altijd nog vers bloed gebruiken. Zowel letterlijk als figuurlijk”, besluit Leen.