Buurten buiten ,Langerbrugge, Evergem Buurten buiten ,Langerbrugge, Evergem

Unilin zet de tering naar de nering

WIELSBEKE - In alle academische boeken over management staat het woord per woord zo beschreven: ondernemers moeten doen wat ze moeten doen. Bernard Thiers, CEO van Unilin, zet die theorie om in de praktijk. Gezien de afnemende vraag van uit de markt, neemt hij maatregelen die zich opdringen: een duizendtal werknemers worden op tijdelijke werkloosheid gezet gedurende drie weken: de voorbije herfstvakantie en dan nog twee weken rond de Nieuwjaarsperiode. De vakbonden tonen begrip voor de maatregel. Do what you must do, in het belang van de continuïteit van het bedrijf, blijft altijd een axioma. De economie is nooit te vergelijken met de take-off van een vliegtuig, maar kent altijd schokgolven.        

Drie factoren liggen aan de basis van de sociale maatregel die zich opdrong: : de tijdelijke afnemende vraag vanuit de markt, de stijgende energieprijzen en de oplopende facturen voor grondstoffen. Een cocktail die schreeuwt om afdoende maatregelen.

De vraag naar parket, laminaat- en vinylvloeren valt in het geval van Unilin met 20 tot 30 procent terug. Dat bleek uit de derdekwartaalcijfers. “2021 was een absoluut recordjaar, omdat iedereen massaal aan het verbouwen sloeg”, aldus Sander Laridon namens Unilin. “Een terugval was dus verwacht, maar hij is veel intensiever dan verwacht.”

Gelijktijdig met dat fenomeen gingen ook de prijzen van grondstoffen en energie danig de hoogte in. Dat was niet meteen ingecalculeerd. De cijfers zeggen alles: een toename van de prijzen met 300 tot 400 procent. In de grondstoffen is dat effect meteen voelbaar, zo laat Unilin weten. Maar voor de energieprijzen is dat minder het geval. Prijsverhogingen doorrekenen aan de klant kan tijdelijk maar daar staat ook een plafond op. Unilin laat nog weten dat de bedrijfswinst van Unilin in het derde kwartaal naar beneden ging met 45 procent.