Picture2 Foto idh

Halle geeft premie aan handelaars die van twee kleine winkels één groot pand willen maken

HALLE - Eigenaars van kleinere winkelpanden die van hun winkels één groot pand willen maken, kunnen daarvoor voortaan een stedelijke subsidie krijgen. Halle hoopt zo dat leegstaande winkelpanden vlotter verhuurd worden. De premie past in de campagne die wonen boven winkels promoot.

“Een tiental jaar geleden lanceerde Halle een premie voor wie de woonruimte boven de winkels in de winkelstraten toegankelijk maakte om er te wonen, bijvoorbeeld door voor een aparte ingang te zorgen”, vertelt Johan Servé (Vooruit), schepen van Lokale Economie.

“Dat was een succes maar we stelden toen vast dat vooral eigenaars van grotere panden van de subsidie gebruikmaakten. Logisch, want voor een aparte toegang naar de bovenverdieping, moet je al snel een stukje van je etalage of gevel opofferen. Als je een klein winkelpand hebt met een kleine voorgevel, is dat niet zo simpel.”

Groengevel

“Nu lanceren we de premie wonen-boven-winkels opnieuw. Deze keer betaalt het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen de helft van de premie en ook de provincie komt voor 25 procent tussen”, zegt Servé nog.

“Nieuw is dat je niet alleen een premie kunt krijgen voor een aparte ingang, ook voor het samenvoegen van handelspanden die naast elkaar liggen en voor het verfraaien van je winkelgevel. Dat verfraaien mag meer zijn dan een extra likje verf aanbrengen: een groengevel aanleggen, bijvoorbeeld, behoort tot de mogelijkheden. ”

Meer sociale controle

“Door het aangepaste reglement slaan we meerdere vliegen in een klap”, zo gaat de schepen verder. “We zorgen voor een fraaier stadsbeeld, want wie nu naar boven kijkt in de winkelstraten ziet vaak zeer verloederde gevels. Doordat er meer mensen effectief boven winkels gaan wonen, komt er meer sociale controle in de winkelstraten buiten de openingstijden van de handelszaken.”

De woonruimte in de stad wordt zo ook efficiënter gebruikt. “Vooral wanneer kleinere winkels tot één grote winkel worden samengevoegd, kunnen leegstaande winkelpanden sneller worden ingevuld. Halle telt vandaag veel kleine winkelruimten maar dat weerhoudt grotere zaken ervan om naar Halle te komen. Naar grotere panden is er wel vraag.”

Muren weghalen

Uiteraard moeten de betrokken eigenaars dan goede afspraken maken. “Het is perfect mogelijk om bijvoorbeeld de bestaande structuren op de bovenverdiepingen te behouden, ook als je beneden de muren weghaalt. Dat kan allemaal juridisch geregeld worden. Ik heb weet van pandeigenaars in Halle die daarin geïnteresseerd zijn. Deze premie kan een duwtje in de rug zijn om een project uit te werken”, besluit schepen Servé.

Wie van de premie gebruik wil maken, kan een aanvraag doen via www.halle.be/wonenbovenwinkel.