Picture1 Uitbaatster Sandra De Wolf (55) en haar zoon Elio Broodhaers (29). Foto Chris Bosseloo

Bekende sigaren- en tabakswinkel sluit na 60 jaar de deuren

AALST - Eind november komt er een einde aan een begrip in Aalst: de bekende sigaren- en tabakswinkel De Wolf sluit na 60 jaar de deuren. Daarmee verdwijnt ook de allerlaatste gespecialiseerde tabakszaak in de stad.

De wieg van de tabakshandel lag bij Jan De Wolf. De man was van beroep klompenmaker, maar startte in 1922 een zaak op als tabaksnijder en tabakhandelaar. Uit een huwelijk werden vijf kinderen geboren, vier jongens en een meisje. Een van de zoons, Paul, werd thuis ingeschakeld in de zaak en ging aan de slag als marktkramer met tabakswaren.

Na zijn huwelijk zette hij in Herdersem een handel op in tabakswaren. Toen vader Jan zijn tabaksnijderij stopte, zette Paul deze voort in Herdersem en zijn zoon Jan nam zijn taak als marktkramer en later ook de zaak in Herdersem over. Rosa, dochter van Paul, zette later de handel in tabakswaren voort.

In schoonheid afsluiten

Tot op vandaag wordt de bekende tabakshandel uitgebaat door de laatste generatie: “Mijn mama is met de winkel begonnen, kleinschalig, maar intussen zijn we door de jaren heen uitgebreid naar vier panden. Maar de tijden en vooral ook de omgeving zijn erg veranderd”, vertelt huidig uitbaatster Sandra De Wolf (55). “We hebben nu de kans om een tijdperk in alle schoonheid af te sluiten, misschien kan het binnen enkele jaren niet meer vrijwillig en dat wil ik niet.”

De zaken liepen sinds corona minder goed: “We merkten een dalende verkoop. De mensen geven niet zoveel geld meer uit want de tijden zijn erg veranderd. Ook de geschenken werden steeds minder verkocht. De mensen hebben sinds de coronacrisis veel meer hun toevlucht genomen tot online kopen.”

Sabbatjaar

De grootste omzet kwam nog uit de sigarenverkoop en zes jaar geleden investeerde Sandra nog fors in humidors om de tabak en sigaren in te bewaren. “Ik zal wel spijt hebben voor mijn vaste klanten die steeds hun rookwaar kwamen halen in de winkel, maar ik merk nu al dat een groot deel van de klanten niet meer komt. De echte trouwe klanten zien we nog, maar het overgrote deel blijft weg en veel heeft ook te maken met de energiecrisis. Veel mensen kopen enkel nog wat noodzakelijk is”, legt Sandra uit.

Voor de toekomst heeft Sandra nog geen concrete plannen: “Ik ga eerst een sabbatjaar nemen en vooral genieten, een beetje quality time voor mezelf nemen en voor mijn ouders zorgen.” Het overlijden van Sandra’s echtgenoot drie jaar geleden heeft ook een rol gespeeld in de beslissing de winkel te stoppen: “Het kan allemaal zo plots veranderen in een mensenleven en ik wil samen met mijn huidige man Elio zoveel mogelijk van het leven genieten”, voegt Sandra er vastberaden aan toe.