Afbeelding4 Foto Elia

Drones hangen nieuwe elektriciteitskabels over kanaal Gent-Terneuzen

GENT, EVERGEM - Enkele elektriciteitsdraden van een hoogspanningslijn over het kanaal Gent-Terneuzen moeten vervangen worden. In plaats van hoogtewerkers, worden voor het eerst drones ingezet voor de reparatie. Zo kunnen schepen veilig blijven doorvaren.

Tijdens schilderwerken aan de hoogspanningsmasten tussen Langerbrugge en Rodenhuize bleek dat verschillende onderdelen van de hoogspanningslijn aan vervanging toe zijn. Netbeheerder Elia voert onderhoudswerken uit, maar een deel van de hoogspanningsleiding loopt dwars over het kanaal Gent-Terneuzen. Dat maakt het moeilijker om zoals elders met hoogtewerkers aan de slag te gaan.

“Omdat de elektriciteitsdraden naar onder doorbuigen wanneer ze naar beneden worden gehaald, kan Elia de nodige doorvaarhoogte voor schepen bij deze methode niet garanderen”, zegt projectleider Tiemen Swennen.

 

Foto Elia

Helikoptervlucht

Daarom schakelt Elia de hulp in van een drone. “De drone zal nylonkoorden over het kanaal trekken waarmee een deel van de oude elektriciteitsdraden door nieuwe exemplaren vervangen kan worden. De scheepvaartpolitie is aanwezig om het verkeer op het kanaal te beheren.”

Normaal gezien doet Elia voor de uitvoering van deze werken beroep op een helikopter. “Door het inzetten van een drone vermijden we de hoge kosten van een helikoptervlucht, verkleinen we de impact op de omgeving en verlagen we het energieverbruik”, zegt Swennen. “Bovendien is een dronevlucht minder weersafhankelijk en wendbaarder.”