immo

Eindelijk schot in de zaak: verloederde postsite krijgt nieuwe toekomst

TIENEN - Er is een openbaar onderzoek gestart naar de plannen voor het oude postgebouw aan het station van Tienen. Tien jaar lang zat er een project in de pijplijn maar gebeurde er niets aan het pand, dat zware tekenen van verloedering en vandalisme vertoont. Naast horeca en kantoren komen er 29 appartementen en een publieke fietsenstalling voor 800 fietsen.

“In 2012 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor de renovatie van het oude postgebouw, eigendom van de NMBS. Toen werd een laureaat, namelijk de firma Cordeel, weerhouden, maar het bleef al die tijd stil tot nu”, zegt schepen Bram Delvaux (Open VLD). “We zijn dus bijzonder blij dat deze site nu eindelijk aangepakt wordt.”

Het oude postgebouw zal op het gelijkvloers plaats maken voor een horecaruimte en kantoren. Op de verdieping worden eveneens kantoren ingepland. “Achter het postgebouw ligt er nog een stuk grond braak en daarop zal dan een appartementsblok komen met 29 appartementen. Dat lijkt misschien veel, maar in stationsomgevingen kan je zo’n densiteit en een hogere bouw toelaten. Dat zie je trouwens ook in veel andere steden.”

Op het gelijkvloers van het appartementsblok komt een publieke fietsenstalling. En als kers op de taart wordt het plein voor het station aangepakt. “Het zal sowieso een aangenamer en properder gevoel geven. En dan is de volgende stap hopelijk de renovatie van het stationsgebouw zelf. Daarover hebben we in november een overleg met de NMBS.”

Opluchting

Oppositiepartij Vooruit is blij met de vooruitgang in dit aanslepende dossier. “Het gebouw staat al jaren leeg en te verkommeren, wat getuigt van slecht beheer”, zegt raadslid Nele Daenen. “Voor de buurt zal de herinrichting een hele opluchting en opwaardering zijn. Hopelijk wordt er nu snel werk van gemaakt, net als van het stationsgebouw en de aanleg van perron twee en drie.”

Het openbaar onderzoek loopt tot en met 16 november. Het project is te raadplegen via de website van het omgevingsloket onder de projectnaam ‘Postsite Tienen’. Bezwaren kunnen ingediend worden via datzelfde omgevingsloket of via de dienst ruimtelijke ordening.