Een ontbijtzaak is het niet. Ze opent pas om 10u. En zeg ook niet broodjeszaak tegen Victor Boterhammen. “We hebben maar één soort brood, het geweldige zuurdesembrood van Yannick Daems van Le Pain Pain.”
Victor Avonds bereidt een licht pikante cheese steak boterham en knikt richting Stanzi Boni die aan tafel servetten plooit. “Het is allemaal haar schuld”, zegt de chef. “Stanzi is een goede vriendin die geregeld in het restaurant inspringt. Ik zou haar graag meer werk geven, maar dat gaat niet omdat ze drie kindjes heeft die ze ’s avonds niet zo dikwijls kan missen. En dus zei ik op een dag, meer al zwanzend: ‘Awel, dan open ik ook een dagzaak.’ Het idee begon dus als een grap, maar het is blijven hangen.”
Stanzi haakt in: “Korte tijd later stapte hier een goede kennis binnen, die vertelde dat hij aan de overkant van het plein, op de hoek met de Oudemansstraat, een huis heeft gekocht. Voordien zat er een galerij in. Hij zocht nog iemand om er een zaakje in te vestigen. Een week later was het beslist.”
Op de gevel van het pand staat een kleurrijk beeld van de Heilige Familie. Jezus, Maria en Jozef bewaken het fort. Maar de inrichting – ze baseren zich op het klinische van een psychiatrische instelling uit de jaren 20 – loopt een beetje vertraging op. Daarom zijn Victor, Stanzi en Céline Bracke al begonnen in restaurant Victor zelf, aan de overkant. “Zo kunnen we rustig proefdraaien.”
Victor creëert de boterhammen. De smaken liggen in het verlengde van wat ze in haar restaurant doet. Straks komt er een toog en een terras met wat tafeltjes, maar ze zullen voornamelijk takeaway doen. Halve of hele boterhammen kun je er bestellen. Ook de zelfgemaakte beuling, waar het restaurant zo befaamd voor is, zal je er kunnen krijgen. Net als een paar simpele drankjes, een glas cider of wijn. “We houden het sober”, zegt de chef. “Geen cappuccino’s of flat whites, maar gewone koffie uit de pot.”