ION groepsfoto

Ook ION wil nu naar Polen

WAREGEM - De Waregemse projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder ION schroeft zijn internationale ambities op. Na eerste projecten in Luxemburg en Nederland zet het bedrijf van CEO’s Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck ook voet aan de grond in Polen: “We kunnen ruim 10 jaar ervaring in vastgoedontwikkeling in België nu toepassen op een beloftevolle markt die liefst vijf keer meer inwoners telt, we zien mooie groeiperspectieven in Polen", zeggen de beide ondernemers aan het tijdschrift Business Vlaanderen. Binnen twee à  drie jaar zouden de zaken heel concreet moeten worden.

ION werd opgericht in 2011 en is intussen een referentie in de ontwikkeling van bouwprojecten met een duurzaam karakter. In eigen land ontwikkelt het zowel residentiële projecten, zorgvastgoed en studentenhuisvesting, als commercieel vastgoed en bedrijfsgebouwen, al dan niet in publiek-private samenwerking. “Op dit moment bouwen we bijvoorbeeld de nieuwe wijken Burenberg in Leuven en Suikerpark in Veurne, studentenhuisvesting in Brussel en Bergen en het project Roelevard, dat kantoren en wonen combineert aan het station van Roeselare”, zegt Kristof Vanfleteren aan Business Vlaanderen. “Er zit voor circa 2,4 miljard aan projecten in onze pijplijn, met uiteraard de herbestemming van de Boerentoren in Antwerpen als meest ­iconische referentie.”

Eerste projecten in Luxemburg en Nederland

De projectontwikkelaar, die met Paul Thiers een ervaren voorzitter heeft, besliste een tijd geleden om ook buiten de landsgrenzen actief te worden. In eerste instantie gaat het om Luxemburg en Nederland.

De volgende fase is het ontwikkelen van de Poolse markt, een markt waar Belgische projectontwikkelaars eerder al een stevige positie hebben uitgebouwd. De CEO verwacht dat het bedrijf twee tot drie jaar nodig heeft om een concrete pijplijn in Polen uit te bouwen. “Polen is nog steeds in volle ontwikkeling: de economie boomt, er is een groeiende middenklasse en een stijgende vraag naar nieuw, kwalitatief vastgoed in de grote steden en met onze keuze voor duurzame projecten sluiten we perfect aan bij de noden van die markt”, legt Vanfleteren uit in Business Vlaanderen.“Na rijp beraad hebben we een medewerkster aangeworven die de markt goed kent en op zoek zal gaan naar opportuniteiten voor ION. Het lijkt me logisch dat we residentiële projecten zullen uitbouwen, maar welke keuzes we precies gaan maken, zal afhangen van de concrete kansen die we krijgen.”

Ook verdere groei in België

De keuze voor internationalisering staat los van de verdere groei die het Waregemse bedrijf nastreeft in eigen land. “België is en blijft een goede markt”, zegge de topmanagers van ION. “Het residentiële patrimonium is sterk verouderd. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet er nog fors geïnvesteerd worden in kwalitatieve en energiezuinige woongelegenheden. We zien daar een opdracht voor ION weggelegd, zowel in betaalbare appartementen, sociale huisvesting, zorgvastgoed als in projecten in het luxe-segment.”

De impact van de energiecrisis, de inflatie en het volatiele beursklimaat lijkt voorlopig beperkt te blijven. ION verwacht geen problemen in de commercialisatie van zijn projecten, maar houdt als goede huisvader wel de vinger aan de pols. “Deze zomer merkten we wat aarzeling bij potentiële investeerders”, zegt Kristof Vanfleteren nog aan Business Vlaanderen. Maar sinds begin oktober zit de belangstelling weer in de lift. Sowieso blijft vastgoed een vaste waarde in een beleggingsportefeuille, die niet zoals de beurs onderhevig is aan sterke volatiliteit of een wisselend sentiment. Uiteraard is er ook de oplopende rente, die een impact heeft op mensen die lenen om vastgoed te kopen. Maar wij blijven overtuigd dat op de lange termijn het rendement positief zal evolueren. En de keerzijde van de oplopende inflatie is dat ook de huurinkomsten groeien.”