cafe

Cafébaas François zet plannen voor fandorp tijdens WK voetbal nog op reservebank: “Voorlopig enkel een groot en vijf kleinere schermen”

DILBEEK - Dat er, in tegenstelling tot voorgaande edities, maar weinig animo is rond het komende WK voetbal merken ze ook bij De.Living in Dilbeek. Het bekende café en de aanpalende De.Zaal krijgen tijdens het toernooi een duivels jasje, maar de aanvankelijk grotere plannen zijn voorlopig wel naar de reservebank verwezen.

Binnen minder dan een maand wordt de aftrap gegeven van het WK voetbal in Qatar. En dat we zo’n groot toernooi rond deze periode van het jaar niet gewoon zijn, lijkt met de dag duidelijker te worden. Waar we bij voorgaande zomerse edities van WK’s en EK’s nu normaal al om de oren geslagen worden met talrijke reclamecampagnes, en de zijspiegels van onze auto’s een driekleurige hoesjes aanmeten, lijkt de animo rond het winterse toernooi bijzonder koel.

Ook de evenementen waarbij de wedstrijden van onze Rode Duivels live op groot scherm uitgezonden worden, zijn veel dunner gezaaid dan anders. Gelukkig voor de trouwste fans beseffen ze onder meer bij De.Living in Dilbeek dat tradities in ere gehouden moeten worden. Het café in de d’Arconatistraat en de aanpalende De.Zaal worden voor de gelegenheid tijdens het toernooi omgedoopt tot ‘Devil.ing’.

Light versie

“En bij zo’n evenement hoort uiteraard een groot scherm”, stelt cafébaas François Devos gerust. “Al zal dat in tegenstelling tot het vorige EK en WK niet op de vertrouwde locatie staan maar wel op het terras achteraan de zaak, waar ook een tentje komt en een kleine bar. In De.Zaal, die voor de gelegenheid aangekleed zal worden, zijn vijf kleinere schermen waarop de wedstrijden ook in alle comfort gevolgd kunnen worden.”

Een soort light versie dus van het concept waarmee De.Living vorige grote voetbaltoernooien honderden fans naar Dilbeek lokte. “Aanvankelijk was het de bedoeling dat ook deze keer te doen”, weet Devos te vertellen. “Er zijn plannen voor een fandorp met een grote tent inclusief vloer, maar die zijn uiteindelijk opgeborgen omdat we aanvoelen dat het WK niet leeft bij de mensen. Komt het door de atypische periode? Of ligt de locatie (nvdr: de mensenrechten in Qatar doen wenkbrauwen fronsen) aan de basis? We hebben er het raden naar, maar nemen dus het zekere voor het onzekere.”

Aanpassen

Helemaal afgevoerd lijkt het fandorp evenwel niet. “Om het in voetbaltermen te zeggen, kan je stellen dat die plannen momenteel op de reservebank zitten”, gaat Devos verder. “Indien zou blijken dat de eerste groepswedstrijden van de Rode Duivels zo’n enorm succes zijn, kunnen we ons evenement nog altijd aanpassen.”

De openingswedstrijd van het WK 2022 in Qatar wordt gespeeld op 20 november. Onze Rode Duivels komen een eerste keer in actie op woensdag 23 november tegen Canada. Deze groepswedstrijd en de twee volgende matchen van de Belgen, op 27 november tegen Marokko en 1 december tegen Kroatië, worden al zeker op groot uitgezonden in ‘Devil.ing’. Ook de halve finales en de finale zullen al zeker op het grote scherm te zien zijn. De overige wedstrijden zijn allen binnen te volgen in De.Zaal.