DT Valley UAntwerpen Foto: UAntwerpen.

DT Valley, spin-off van UAntwerpen, brengt embedded software naar virtuele omgeving

ANTWERPEN - Onderzoekers van de onderzoeksgroep Cosys-Lab aan de UAntwerpen hebben DT Valley gelanceerd, een spin-off in samenwerking met Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen. DT Valley is opgericht om bedrijven te ondersteunen bij hun systeemontwikkelingen.

Embedded code is voor hightechbedrijven geen onbekend begrip. Zij weten dan ook als geen ander dat de juiste software van cruciaal belang is. Onjuiste software kan namelijk zorgen voor ongewenste effecten zodat bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s of oogstmachines niet naar behoren functioneren.

DT Valley is opgericht om bedrijven te ondersteunen en zal ervoor zorgen dat zij hun ontwerpen efficiënter kunnen testen. “Flanders Make en de Universiteit Antwerpen zijn sterk verbonden met de industrie en samen ondersteunen we bedrijven om voorop te blijven lopen in de dubbele transisite naar duurzaamheid en digitalisering”, aldus vicerector Valorisatie en Ontwikkeling Silvia Lenaerts in een persbericht. “We streven ernaar om onderzoeksinspanningen in sneltempo te vertalen naar een echte waarde voor de industrie.”

Interpretatiefouten vermijden

Het werk van DT Valley wordt ondersteund door EPSim, een virtuele simulator voor geïntegreerde systemen, eveneens ontwikkeld door de UAntwerpen en Flanders Make.

Door een combinatie van twee soorten modellen, kan embedded software in een virtuele omgeving worden getest. En dat brengt volgens de onderzoekers enkele voordelen met zich mee: een virtuele omgeving is goedkoop, makkelijk te besturen en zo worden ‘bugs’ of fouten ook makkelijker opgespoord en verholpen. Zo worden kostbare interpretatiefouten later in het proces vermeden.

“In de toekomst zal het EPSim-systeem ook verbonden worden met machines in het veld, waardoor er effectief een Embedded System Digital Twin ontstaat. Zij zullen in staat zijn om nauwkeuriger afwijkingen te detecteren, bijvoorbeeld voor beter preventief onderhoud”, zegt Dr. Ing. Ken Vanherpen, oprichter van DT Valley.