Laurent De Craene. Foto RR

Student ontwikkelt app om ‘creepcafés’ te melden, maar stadsbestuur is niet overtuigd

GENT - Student Laurent De Craene (23) heeft een app ontwikkeld waarmee je ongepast gedrag kan melden in Gentse cafés. Maar het stadsbestuur is niet overtuigd. "De bedoelingen zijn ongetwijfeld nobel, maar de gevolgen van een dergelijke app kunnen gevaarlijk zijn."

Begin deze week stelde Laurent De Craene zijn Creep Alert voor. In de app staat een lijst met Gentse cafés waarmee je bij elk bezoek kan inchecken. Als je getuige bent van ongepast gedrag, kan je dat melden in de app.

“Na verloop van tijd zal elk café een creepscore krijgen”, vertelt Laurent, die momenteel een master toegepaste informatica volgt in Brussel. Hij reikt zelf de hand naar de horeca, om misbruik van de app te voorkomen. “In een volgende fase zal een melding moeten goedgekeurd worden via bijvoorbeeld bevestiging van het personeel.”

Gevaarlijk?

Creep Alert is niet de enige in zijn soort. Op de Student Kick-off eind september maakten twee studenten reclame voor Naise, een nieuwe app waarmee gebruikers tijdens het uitgaan een noodknop kunnen indrukken wanneer ze zich niet veilig voelen. Maar het stadsbestuur heeft ernstige bedenkingen bij deze toepassingen.

“De bedoelingen zijn ongetwijfeld nobel, maar de gevolgen van deze apps kunnen gevaarlijk zijn”, zegt Thomas Dierckens van het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) aan De Gentenaar. “Op die manier zet je gebruikers aan om het heft in eigen handen te nemen. Wat als zo’n melding de verkeerde dader aanwijst?”

“Ook voor het slachtoffer houden dergelijke meldingen risico’s in. Niet iedereen weet hoe een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het best wordt begeleid of naar wie men moet doorverwijzen. Het is beter om als omstander niet weg te kijken bij ongepast gedrag, en politie of barpersoneel te waarschuwen.”