immo

Samenwerking tussen Pandschap Rivierenland en SVK leverde al vijf nieuwe sociale huurwoningen op: “Veel interesse bij huiseigenaars”

MECHELEN - Langs de Leuvense Vaart in Mechelen wordt volgende maand een vijfde huurwoning in gebruik genomen via Pandschap Rivierenland. Eigenaars van een woning krijgen via het project ondersteuning voor de renovatie van hun eigendom. In ruil verhuren zij het huis via het Sociaal Verhuurkantoor. “Zo verruimen we het aanbod kwalitatieve sociale woningen”, klinkt het.

De stad Mechelen, het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) en Pandschap Rivierenland sloegen in maart van dit jaar de handen in elkaar om het aantal sociale huurwoningen in de stad op te trekken. Eigenaars van een woning krijgen via Pandschap organisatorische steun bij het renoveren van hun eigendom. Op die manier worden de zorgen van een renovatie grotendeels weggenomen. In ruil moeten de eigenaars de woning wel voor negen jaar verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor.

Het project is een succes want in iets meer dan een half jaar tijd werden er al vijf nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd. “Daarnaast worden er op dit moment drie woningen gerenoveerd en zijn er twee in een voortraject”, zegt coördinator Patrick Van Assche. “Binnen enkele maanden zullen de eerste tien opgeleverde woningen dus een feit zijn, en dat terwijl we in ons eerste jaar op slechts vier gerenoveerde huizen mikten. We merken dat er veel interesse is bij eigenaars om mee in het project te stappen.”

“Het is voor alle partijen experimenteel, maar we zijn blij dat het aanslaat”, zegt schepen van Wonen Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Om meer ademruimte te creëren op de woningmarkt is optimaal ruimtegebruik enorm belangrijk. Leegstaande woningen willen we dan ook maximaal op de markt brengen. Via de samenwerking met Pandschap Rivierenland worden eigenaars die een sociaal engagement willen aangaan ontzorgd bij de renovatie. Daardoor stijgt het aanbod aan kwalitatieve sociale huurwoningen.”

“Win-win”

“Het is een win-winsituatie”, zegt Chantal De Reyck uit Zemst. Zij kocht samen met haar man een woning op de Vaartdijk als investering. “Op termijn kan één van onze kinderen hier komen wonen, maar tot dan willen we het huis graag verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor. Het voorstel van Pandschap was erg interessant, zowel op financieel vlak als wat de timing betreft. In enkele maanden tijd werd de woning gerenoveerd. Er kwamen onder meer gerecycleerde ramen in, maar het dak werd ook geïsoleerd en het vochtprobleem werd aangepakt. Alles is nu conform de regels.”

De stad, Pandschap en het Sociaal Verhuurkantoor willen hun samenwerking in de toekomst intensifiëren. “Want we zien dat veel eigenaars niet de middelen of kennis hebben om zelf aan de renovatie van hun eigendom te beginnen, waardoor de woning leeg blijft staan”, zegt SVK-voorzitter Elisabet Okmen. “Daarom willen we één duidelijk ontzorgingspakket in de markt zetten en nog meer eigenaars overtuigen om met ons in zee te gaan. Dat doen we onder meer door het opstellen van een renovatieplan op lange termijn en hen te begeleiden naar de juiste premies.”

www.svkmechelen.be