korte keten

Stad steunt korte keten en biolandbouw met subsidies

MECHELEN - Landbouwers die willen verkopen via de korte keten of biolandbouwers kunnen voortaan rekenen op subsidies van de stad Mechelen. De stad speelt daarmee in op de vraag naar gezonde producten recht van de boer en zet zo in op het verduurzamen van de lokale voedselproductie. De oppositie steunt de beslissing, maar plaatst wel kanttekeningen.

Voor de landbouwsector is het een hele uitdaging om zich klaar te stomen voor het veranderende klimaat en om te voldoen aan de eisen die qua duurzaamheid worden gesteld. Met een subsidiereglement dat de gemeenteraad maandagavond goedkeurde, wil de stad daar aan tegemoetkomen.

“Landbouwers die dat willen kunnen tweemaal een subsidie aanvragen voor investeringen in de korte keten of biolandbouw”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van landbouw. De subsidies variëren van duizend tot drieduizend euro. Oppositiepartij Vooruit schaart zich achter de steun. “Maar de subsidiebedragen zijn relatief beperkt. Met dergelijke bedragen kan je volgens mij niet voor grote impact zorgen”, zegt fractieleider Thijs Verbeurgt.

Aanplanting bos op landbouwgrond

Gemeenteraadslid Karl Lauwers (CD&V) deelt die mening. Tegelijk legt hij de link met de verkoop van landbouwgrond aan Natuurpunt voor de aanplanting van bos. “Het bereik van grond is voor landbouwers vandaag een grote uitdaging. Voor ons valt het moeilijk te rijmen dat jullie subsidies geven voor korte keten, maar anderzijds de hoeveelheid landbouwgrond doen dalen”, vertelt Lauwers.

“Subsidies kunnen altijd hoger, maar we moeten werken met de middelen die we hebben”, reageert schepen Anciaux. Hij wil eerst de resultaten afwachten van de nieuwe subsidie. Voor de twee percelen landbouwgrond in de Warande, tussen natuurgebieden Robbroek en den Battelaer, was er volgens de schepen geen interesse van pachters. “Omwille van de drassigheid”, zegt Koen Anciaux. De oppositie vraagt zich ook af waarom er voorafgaand geen overleg was met de sector. “Dat komt er nog.”

www.mechelen.be/landentuinbouw