Bouchez bij Addax

Georges-Louis Bouchez zingt de lof van het West-Vlaams ondernemerschap

KORTRIJK - In Ondernemers, het ledenblad van Voka West-Vlaanderen, zingt Georges-Louis Bouchez de lof van het ondernemerschap in het algemeen en van het West-Vlaamse ondernemerschap in het bijzonder. MR-kopstuk Bouchez is jurist van vorming, komt uit een eenvoudig arbeidersgezin uit de regio Bergen en heeft een eindeloze passie voor ondernemers en ondernemerschap, voor werken en altijd deure doen, zo zegt hij zelf. Over het Waalse economisch model heeft hij grote bedenkingen. "Toen mijn ouders hun kleine elektronicazaak moesten sluiten door de opkomst van de grote ketens gingen ze door zwaar weer. Maar ze bleven altijd vechten om de eindjes aan elkaar te knopen. We moeten leren begrijpen dat we de regisseurs en de acteurs zijn van ons eigen leven.”   

“Om te beginnen moet ik als Belgisch politicus en als voorzitter van een politieke partij aandacht hebben voor het hele land, toch?”, zegt Bouchez in Ondernemers.  “Verder ben ik een liberaal en ben ik er als dusdanig van overtuigd dat het in de eerste plaats de ondernemers zijn die heel het land in belangrijke mate doen draaien, welvaart creëren en ook de staatskassa’s helpen voeden. Ik breng hier hulde aan die groep. Mijn bezoeken aan Vlaamse of West-Vlaamse bedrijven leren me ook dat de zaken hier beter aangepakt worden dan bij ons in Wallonië waar de socialisten tot op vandaag te veel in het verleden zijn blijven hangen en zich verschuilen achter de sluiting van de kolen- en staalindustrie. Sorry, maar ik leef in het heden. Als ik goede ideeën kan oppikken in Vlaanderen, doe ik dat graag. Het Waalse beeld, als zou Vlaanderen een deels gesloten boek zijn, klopt ook helemaal niet.”

Wat doet Vlaanderen dan beter?

Op de vraag wat Vlaanderen beter doet, heeft Georges-Louis Bouchez een pasklaar antwoord. “Ik heb respect voor iedereen, maar wie domineert de debatten in de Waalse media? De vakbonden (FGTB, CSC), de solidariteitsorganisaties of ngo’s zoals Greenpeace”, zegt de Waalse liberale politicus. “De mensen horen vooral het linkse discours en dat is niet bepaald pro ondernemerschap. Het eenheidsdenken ‘neutraliseert’ het debat. Het wordt tijd dat de Walen ‘gedecomplexeerd’ worden en andere stemmen horen. Ik excuseer me alvast niet omdat ik liberaal ben, en ben er ook fier op. Ik wil overal verkondigen hoe belangrijk bedrijven zijn voor de welvaart. Heb je de groenen dat al horen zeggen? In Vlaanderen merk ik dat een organisatie als Voka zich openlijk en voortdurend mengt in het politieke debat en maar goed ook. De Union Wallonne des Entreprises (UWE) mag daar een voorbeeld aan nemen en zou meer op het debat moeten wegen. In Vlaanderen zien we al decennia lang hoe het privé kapitaal van grote bedrijven of families de economie vooruit helpen stuwen. In Wallonië gebeuren zulke investeringen veel minder. Al decennia lang rekent Wallonië op het grote geld uit het buitenland, maar als het er op aankomt heb je ook geen zeggenschap meer over de economie. We weten maar al te goed tot welke drama’s dat heeft geleid. Denk maar aan Cockerill of Caterpillar. In Vlaanderen is alles meer endogeen gestuurd. De Vlaamse kmo’s zorgen gemiddeld voor 12 arbeidsplaatsen, de Waalse voor gemiddeld 9. Had men in Wallonië meer ingezet op een ander economisch weefsel, dan zouden we vandaag meer vooruitgang hebben gezien, meer clusters hebben ontdekt met lokale toeleveranciers en meer aanhoudende investeringen hebben genoteerd. Ik nodig Vlaamse investeerders overigens met plezier uit in Wallonië: we hebben goede terreinen, een centrale geografische ligging en opgeleide mensen.”