Faillissement faling failliet

Graydon: één bedrijf op vier verkeert in moeilijkheden

Meer dan een kwart (27%) van de bedrijven verkeert vandaag in moeilijkheden. Op het einde van de coronacrisis was dat nog 18%, zo blijkt uit schattingen van GraydonCreditsafe, waarover L'Echo zaterdag berichtte.

Het onderzoeksbureau bekeek de balansen van 460.000 bedrijven en de evolutie van de betalingen van 2,5 miljoen rekeningen per kwartaal, met speciale aandacht voor energierekeningen en lonen.

Minstens 115.000 bedrijven zijn intussen door hun reserves heen, tegenover 76.000 iets minder dan een jaar geleden. Het aandeel gezonde bedrijven is gedaald van 47% naar 39% en de behoefte aan kapitaalinjecties is met 20 miljard euro toegenomen. De verslechtering is voornamelijk een gevolg van de energieprijzen, maar ook de loonindexering speelt een rol.

De dienstenchequesector betaalt de hoogste rekening. De helft van de bedrijven in deze sector bevindt zich in de rode zone. Daarna volgen de horeca en de levensmiddelenindustrie, waar vier op de tien bedrijven niet over voldoende middelen beschikken om de crisis te doorstaan.

LEES OOK. Meer dan zes op de tien Antwerpse bakkers in zware financiële problemen