keramiek

Natasja en Jordi brengen archeologische inspiratie voor je woonkamer

BORNEM - Archaeology Meets Design is een nieuwe webshop waarmee het Bornemse archeologiebedrijf All-Archeo zijn activiteiten uitbreidt. De shop is gespecialiseerd in hedendaagse woonartikelen en juwelen waarvan het ontwerp geïnspireerd is op archeologische artefacten.

All-Archeo werd in 2009 opgericht door archeologen Jordi Bruggeman en Natasja Reyns. “We doen archeologisch onderzoek in Vlaanderen”, zeggen ze. “Dat gaat van archeologienota’s tot boringen, proefsleuven en opgravingen.”

Getriggerd door de zoektocht naar betekenisvolle objecten om hun eigen interieur op te waarderen, kregen Jordi en Natasja het idee om vanuit hun achtergrond als archeoloog op zoek te gaan naar woonaccessoires, juwelen, verlichtingsarmaturen en meubels die geïnspireerd zijn door archeologische vondsten en die aan te bieden in een webshop.

“Een object met een archeologisch geïnspireerde vormgeving of decoratie geeft je interieur diepgang en betekenis”, zeggen Natasja en Jordi. “Bij elk object hoort een verhaal. We willen zo niet alleen wooninterieurs een diepere betekenis geven, ook kantoorruimtes en winkels geven we meer uitstraling. Met de juwelen kunnen liefhebbers van de oudheid een stukje geschiedenis met zich meedragen. We willen op korte termijn ook samenwerken met interieurarchitecten en interieurinrichters om een nieuwe dimensie te geven aan interieurdesign.”

Duurzame producten

Natasja en Jordi kiezen bewust voor nieuw gemaakte, duurzame producten en niet voor echte archeologische objecten of antiek. “Als archeoloog volgen we namelijk de ethische code dat schattengraverij met de niet gedocumenteerde vernietiging van vindplaatsen en het losrukken van archeologische objecten uit hun waardevolle context – die nodig is voor het begrijpen van het menselijk gedrag in het verleden – echt niet kan. We werken voor onze producten samen met gespecialiseerde ambachtslui en kunstenaars om regelmatig nieuwe items te kunnen toevoegen aan onze collectie. We bieden zowel heel betaalbare als meer exclusieve, handgemaakte stukken aan.”

Het favoriete item van Natasja in de collectie is een replica van een glazen roemer uit de zeventiende eeuw: “Het was een wijnglas dat werd gebruikt om witte wijn uit te drinken. Het glas is te zien op verschillende stillevens.” Dat Natasja dit item selecteert, hoeft niet te verbazen. Het was het onderwerp van haar doctoraat aan de VUB.

Jordi kiest resoluut voor porselein uit de collectie, Aziatisch porselein is zijn expertise: “Het gebruik van porselein hangt samen met de opkomst van de consumptie van thee in de late zeventiende eeuw. Thee kwam vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw via handelscontacten vanuit het Verre Oosten naar onze contreien. In het begin kenden de mensen thee niet, maar langzaamaan raakte die ingeburgerd. Met de thee kwam ook het porselein uit het Verre Oosten mee.”